Region Hovedstaden: Nyt vækstudvalg bør se på infrastruktur


Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen roser regeringens fokus på vækst i hovedstaden. Men det nye vækstudvalg bør også se på, hvordan vi skaber bedre infrastruktur i regionen.

​​

Regeringen har netop besluttet at nedsætte et tværministerielt embedsmandsudvalg med indenrigs- og økonomiministeren i spidsen.
 
Udvalget skal se på, hvordan vi får skabt mere udvikling og vækst i Hovedstaden. Det nye arbejde skal medvirke til, at hovedstaden står stærkere i konkurrencen med sammenlignelige metropoler.
 
Og det glæder Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådformand i Region Hovedstaden:
 
- Det er meget positivt, at regeringen nu vil lave en hovedstadsstrategi, der sætter fokus på den store betydning, som vi ved hovedstaden har som Danmarks vækstmotor. Fokus har i lang tid ligget på at udvikle de øvrige regioner og udkantsområder.

- Men hvis hovedstaden kan få hjulene op i omdrejningshøjde med de andre europæiske metropoler, vil det have en stor afsmittende effekt på væksten i hele landet. Derfor vil vi i Region Hovedstaden bidrage alt, hvad vi kan i arbejdet og glæder os til at høre anbefalingerne, siger regionsrådsformanden.

Hun hæfter sig bl.a. ved, at regeringen sætter fokus på gode rammer for erhvervslivet.

- Jeg ønsker mig én indgang til det offentlige for erhvervslivet og samarbejder gerne med regeringen om at tænke i nogle gode, smidige løsninger, siger hun.

Bedre forbindelser i hovedstaden

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen er det også afgørende, at infrastrukturen i regionen bliver forbedret. Ud over store trængselsproblemer bør forbindelserne til lufthavnen nemlig forbedres – fx med højhastighedstog – hvis ambitionerne om lufthavnen som et internationalt knudepunkt skal indfris, mener hun.

- Derfor synes jeg, at regeringen bør genoverveje beslutningen om, at udvalget ikke skal se på nye investeringer i Hovedstadens infrastruktur. Især fordi at Togfonden hovedsageligt prioriterer Jylland.

Flere faglærte til regionen

Regionsrådsformanden understreger, at det er positivt at regeringen også gennem det nye udvalg lægger vægt på tiltrækning af højtuddannet arbejdskraft. Ikke mindst fordi København er en videnintensiv metropol. Men udvalget bør også se på behovet for flere faglærte, mener Sophie Hæstorp Andersen.

- På kort sigt fordi vi ellers bliver nødt til at importere arbejdskraft til fx letbane- og sygehusbyggerier. Men også på længere sigt, fordi væksten er afhængig af, at vi kan få viden og produktion til at spille sammen. Og det kan kun lade sig gøre med dygtige faglærte, siger hun.

Grønt fokus

Endeligt roser Sophie Hæstorp Andersen, at regeringen også ser potentialet for grøn vækst i hovedstads regionen.
 
- Vi har allerede i dag en unik styrkeposition i forhold til grønne løsninger, der både er gode for miljø og som skaber jobs. En fokuseret vækststrategi for hovedstaden skal naturligt drage yderlige fordel heraf ved at skabe en verdensledende grøn og innovativ metropol. Målet er grønne byløsninger til gavn for både mennesker og vækst, siger hun.
Redaktør