Region Hovedstaden opruster: 73 teststeder på vej i regionen

​Alle kommuner i Region Hovedstaden får minimum to COVID-19 teststeder, når kommuner og regionen i fællesskab intensiverer testmulighederne. Alle borgere skal have adgang til test en gang om ugen indenfor 20 kilometer.

I alt 33 nye teststeder med PCR-test og 40 kvikteststeder skal gøre det endnu lettere for borgerne i Region Hovedstaden at blive testet for coronavirus. Nogle af teststederne er allerede åbne, og andre åbner i løbet af de kommende uger, når alle detaljerne er på plads.

PCR-test og kviktest i alle kommuner

Regionen åbner selv de 29 teststeder i alle kommuner, hvor man kan få PCR-test. Teststederne vil være åbne alle ugens dage, dog vil tiderne være fordelt, så der bliver åbent skiftevis morgen og aften. Hver anden dag vil teststedet være åbent kl. 08 – 13.30, og hver anden dag kl. 15.30 – 21.00. Der kan være lokale afvigelser til åbningstiderne.

Kviktest-stederne er allerede åbnet i alle kommuner med åbningstiderne kl. 8 – 20 alle dage. Enkelte steder har udvidede åbningstider, fx i Bella Centret, hvor der er døgnåbent.  

"Mere test er en forudsætning for, at vi kan komme tilbage til den hverdag, som de fleste af os savner. Men det skal være nemt og hurtigt at smutte hen og blive testet i en hverdag med arbejde og uddannelse, så derfor er jeg glad for, at der bliver mulighed for test både tidligt morgen og om aftenen - og mulighed for at man både kan vælge podning i halsen og i næsen," siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Godt samarbejde med kommunerne

irstine Vestergård Nielsen, vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab understreger, at opskaleringen kun er muligt, fordi der er et tæt samarbejde mellem Region Hovedstaden og kommunerne om at oprette de nye teststeder.

"Alle er enige om, at der skal testes mere, og kommunerne ønsker selvfølgelig at få bragt smittetallet ned og skabe mulighed for genåbning af samfundet, så der bliver arbejdet benhårdt for at finde de fysiske rammer til alle disse teststeder, så jeg vil gerne kvittere for det gode og konstruktive samarbejde," siger Kirstine Vestergård Nielsen.  

 

Fakta - testkapacitet

  • Den samlede testkapacitet er steget markant gennem coronapademien. Region Hovedstaden har en daglig PCR-kapacitet på ca. 63.000 daglige test og en daglig kviktestkapacitet på ca. 92.000 test.
  • De nye teststeder er del af den nationale strategi, hvor borgere i alle kommuner skal have adgang til testning mindst en gang om ugen inden for 20 km.
  • De nye PCR-teststeder bliver mindre satellitter, der fungerer som supplement til de syv store teststeder, som ligger i Ballerup, Bornholm, Hillerød, København, Københavns Lufthavn, Taastrup og Valby. De syv store teststeder har forsat en meget stor testkapacitet og vil fortsat være åbent fra 7.00-22.00. Det er personalet fra de syv teststeder, der på skift bemander de 33 nye og mindre PCR-teststeder.
  • Det er private leverandører, der er ansvarlige for kvikteststederne.

 

Fakta - PCR-test eller kviktest?

  • Som udgangspunkt vælger du selv, om du vil have en PCR-test, som er en podning i halsen, eller om du vil have en kviktest, som er podning i næsen. Med en vigtig undtagelse: hvis du har symptomer eller er nær kontakt til en smittet, så skal du have en PCR-test, da denne type kan vise om man evt. er smittet med en muteret version af coronavirus.

  • Hvis du bliver testet positiv med en kviktest, skal du hurtigst muligt have foretaget en PCR-test for at af- eller bekræfte smitten, og samtidig undersøge for mutation. Du kan få en PCR-test uden tidsbestilling, hvis du kan fremvise en positiv kviktest.

 

FAKTA:

PCR-testKviktest
Svar efter ca. 24 timer på sundhed.dkSvar efter ca. 15 minutter pr. mail/sms
Podning i halsenPodning i næsen
PCR-test giver det mest sikre testsvarKviktesten er mindre følsom end PCR-testen, og giver ikke et lige så sikkert svar
Kræver tidsbestilling på coronaprover.dkIkke tidsbestilling
Bliver analyseret for genmutationer fx den engelske variant

Bliver ikke analyseret for genmutationer

 

Vælg altid PCR-test hvis du har symptomer eller er nær kontakt 

Hvis du vil have en PCR-test, skal du bestille tid via www.coronaprover.dk.

Hvis du ønsker en test uden tidsbestilling, så kan du tage en kviktest.

Oversigt over alle teststeder i Region Hovedstaden: Find vej til COVID-19 teststeder, som ikke kræver lægehenvisning (regionh.dk)

 

Kontaktperson:

  • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via Region Hovedstadens pressevagt på presse@regionh.dk
  • Vicedirektør Kirstine Vestergård-Nielsen, Region Hovedstadens Akutberedskab via kommunikation på telefon 21 32 10 46 eller mail: sofia.zafirakos@regionh.dk   


Redaktør