Skræddersyet lægemiddel mod leddegigt udvikles af nyt selskab

​Region Hovedstaden hjælper med at søsætte virksomheden mAbSolution med midler fra Copenhagen Spin-outs

​Leddegigt rammer én procent af verdens voksne befolkning, og er en smertefuld og uhelbredelig sygdom, som ved utilstrækkelig behandling kan være stærkt invaliderende og livsforkortende.

De eksisterende lægemidler, inklusiv de nyere såkaldte biologiske midler, har ikke tilstrækkelig effekt på en stor del af patienterne, og derfor er der god brug for nye lægemidler.

Nu bliver et nyt skræddersyet middel udviklet af et nyt selskab, som Region Hovedstaden har været med til at etablere via projektet Copenhagen Spin-outs. 

Det skal etablere flere driftige biotekvirksomheder på baggrund af den stærke kliniske forskning på hospitalerne. Selskabet hedder mAbSolution, og ideen til lægemidlet er udsprunget af forskning på Rigshospitalet.

Angriber helt anderledes

mAbSolutions lægemiddelkandidat har en anderledes angrebsvinkel end de eksisterende lægemidler. Hvor disse dæmper betændelsesprocesser generelt, griber mAbSolutions middel ind på et tidligere stadium ved at hæmme et enzym, som nærer den betændelse, der kendetegner netop leddegigt. 

Forskerne bag projektet, professor Claus Nielsen og Ph.d.-studerende Dres Damgaard, er begge begejstrede for den udvikling af projektet, som Copenhagen Spin-outs har åbnet mulighed for.   

- Som forskere er vi ikke vant til at arbejde så systematisk mod et klart defineret mål, som et nyt og forbedret lægemiddel er. Det har været spændende og meget motiverende i vores daglige arbejde med at skabe de data, som skal drive projektet frem mod det endelige resultat, siger Claus Nielsen​ og fortsætter:

- Jeg vil særligt fremhæve det gode samarbejde, vi har haft med en række konsulenter med erfaring fra lægemiddeludvikling i industrivirksomheder, som har hjulpet os, og som fortsat vil være en vigtig del af vores projekt, .

Region Hovedstaden vil udvikle flere biotekvirksomheder

Det nye selskab mAbSolution er etableret via projektet Copenhagen Spin-outs, hvor der fokuseres der på at styrke samspillet mellem universiteter, hospitaler, forskerparker og investorer. Det skaber mere fart på indsatsen for at fremme de gode ideer, der opstår ud af forskningen, og omsætter dem til en levedygtig forretning.

- Når vores forskere kommer frem til banebrydende resultater, skal det selvfølgelig hurtigst muligt komme patienterne til gode i deres ofte svære situation, siger formand for Erhvervs og vækstudvalget i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S)​, og fortsætter:

- mAbSolution er endnu et fantastisk eksempel på, hvordan samarbejdet i Copenhagen Spin-outs har ført til etablering af en ny spændende virksomhed, og hvor forskningen forhåbentlig både omsættes til nye behandlingsmuligheder og arbejdspladser.​

Næste fase planlagt i detaljer

Gruppen bag mAbSolution har planlagt de næste ca. 12 måneders arbejde med udviklingsprojektet sammen med erfarne konsulenter. Projektet befinder sig stadig i en relativ tidlig fase, og det er endnu for tidligt at få eksterne investorere til at finansiere projektet.

Imidlertid er der en god forståelse af hvilke data, der mangler for at kunne honorere investorernes forventninger og hvis resultaterne lever op til forventningerne, vil projektet have et godt udgangspunkt for at blive præsenteret for de relevante investorer om ca. et år.

Fakta

  • Professor Claus Henrik Nielsen, Ph.d. Studerende Dres Damgaard og projektleder Lars Nørgaard på Institut for Inflammationsforskning på Rigshospitalet har sammen etableret virksomheden mAbSolution.

  • Projektet har været undervejs i et par år, hvor forskerne i regi af Copenhagen Spin-outs har modtaget en Proof-of-concept bevilling.

  • Copenhagen Spin-outs er en fælles satsning imellem det akademiske forskningsmiljø og industrien med fokus på innovation og kommercialisering af bioteknologisk forskning i hovedstadsområdet.
    Læs mere om Copenhagen Spin-outs på projektets egen hjemmeside​ 

  • Novo Nordisk Fonden har også støttet udviklingen.

​Yderligere oplysninger:

  • ​Lars Gaardhøj (S), formand for Erhvervs- og vækstudvalget i Region Hovedstaden, tlf.: 28 92 25 98
  • Projektleder Lars Nørgaard, mAbSolution, mobil 26 12 50 10​
Redaktør