​​

Uberettigede opslag: Region Hovedstaden har stoppet samarbejdet med seks medarbejdere

Undersøgelsen af opslag i en 13-årig piges patientjournaler er næsten afsluttet - der pågår dog fortsat afdækning af to medarbejderes opslag. 

Vent...

​Region Hovedstaden har stoppet samarbejdet med seks medarbejdere, overfor to medarbejdere er der foretaget andre ansættelsesretslige skridt og to medarbejderes opslag undersøges stadig. Ud af 11 hjemsendte medarbejderes opslag blev to medarbejderes opslag hurtigt undersøgt og fundet berettiget.

Region Hovedstaden og Region Sjælland hjemsendte i april et antal medarbejdere i forbindelse med mistanke om opslag i en patientjournal tilhørende den 13-årige pige fra Vestsjælland, der for knap en måned siden ifølge politiet blev udsat for bortførelse og alvorlige overgreb. Hun blev efter et døgn fundet i live og kørt til undersøgelse på Rigshospitalet. Det var i ambulancejournalen – den Præhospitale Journal (PPJ), der var lavet en del opslag, som vakte mistanke.

19. april udsendte Region Hovedstaden og Region Sjælland en fælles pressemeddelelse om mistanken og hjemsendelse af en række medarbejdere, mens sagerne blev undersøgt.

"Jeg er rigtig ked af, at den 13-årige og hendes familie fik den her oplevelse oven i den forfærdelige forbrydelse, de var udsat for. Til gengæld er jeg glad for, at ledelserne i begge regioner handlede resolut og var åbne om mistanken. Det er vigtigt, at vi kan have tillid til, at vores betroede oplysninger omgås med omhu. Vi skal ikke gå og være nervøse for, at nysgerrige medarbejdere kigger i en journal, som de ikke har noget lovligt ærinde i," siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) og understreger, at regionen tager situationen meget alvorlig, men pointerer samtidig, at det er vigtigt personalesagerne undersøges grundigt, før der tages stilling til en ansættelsesretlig reaktion.

I alt har 11 medarbejdere i Region Hovedstaden været hjemsendt, men to af de hjemsendte vendte kortvarigt efter tilbage til arbejde, da det blev klarlagt, at deres opslag i ambulancejournalen var fuldstændig fagligt begrundede. En af de to medarbejdere, der stadig undersøges, er ikke blandt de hjemsendte. 

Heldigvis undtagelsen

"Af hensyn til patienternes behandling er det vigtigt, at vores medarbejdere hurtigt og smidigt kan slå op i de nødvendige patientjournaler. Derfor er vi også nødt til at slå hårdt ned, når den betroede adgang misbruges. Sager som disse er heldigvis undtagelsen, og der er mange tusinde medarbejdere i regionen, der hver dag går på arbejde og forvalter deres adgang til borgernes personlige oplysninger med stor samvittighed," siger regionsdirektør Jens Gordon Clausen.

Efter gennemgangen af medarbejdernes uberettigede opslag er det konkret vurderet, at deres omgang med sundhedsdata ikke giver anledning til politianmeldelse.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor