Verdens største og mest moderne anlæg til rensning af hospitalsspildevand indviet


Nyt anlæg på Herlev Hospital renser spildevandet for miljø- og sundhedsskadelige stoffer med innovative metoder, som har stort eksportpotentiale

​​

Vandet bliver så rent, at det kan sendes direkte ud i naturen.

Spildevandet fra Herlev Hospital bliver fremover renset så grundigt, at alle medicinrester, hormonforstyrrende stoffer og farlige bakterier er væk.

Et nyt rensningsanlæg, som indvies torsdag, bruger biologiske metoder, som er billigere end at sende spildevandet til et centralt rensningsanlæg. Vandet kan også genbruges fx til køling på hospitalet.

Anlægget, der er verdens største og mest moderne af sin slags, er etableret i et offentlig-privat samarbejde mellem bl.a. Region Hovedstaden, Herlev Hospital og Grundfos Biobooster.

Et stort skridt mod fremtidens hospital

- Med indvielsen har vi taget et stort skridt mod fremtidens hospital. Vi skal i stigende grad være miljøbevidste i driften af hospitalerne, det er en af vores erklærede målsætninger. Og det nye rensningsanlæg på Herlev Hospital er et stort skridt på vejen. Vi kommer her med en løsning på et problem, som rigtigt mange hospitaler har, både herhjemme og i udlandet. Faktisk omdanner vi problemet til en ressource, da der også er mange penge at spare, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for regionsrådet i Region Hovedstaden.

Eksport styrker væksten

Anlægget er ikke kun en gevinst for Herlev Hospital, miljøet og borgerne i Region Hovedstaden. Den nye teknologi har et stort eksportpotentiale, som kan blive en erhvervsmæssig og kommerciel gevinst for Grundfos Biobooster.
Samarbejdet mellem Region Hovedstaden og Grundfos Biobooster er et godt eksempel på, hvordan det offentlige og det private kan gå sammen om at løse miljøudfordringer til gavn for alle parter – det er grøn vækst, når det er bedst.

- Grundfos Biobooster er et stykke højteknologisk, banebrydende dansk ingeniørarbejde, der repræsenterer en helt ny måde at rense vores spildevand på. Nemlig ved kilden – til gavn for nærmiljøet og for os mennesker. Teknologien kan finde anvendelse i mange sammenhænge, og jeg ser uanede muligheder for eksport til lande, der har store udfordringer med at rense spildevandet, siger Niels Due Jensen, formand for Poul Due Jensens Fond, Grundfos.

Fakta:

  • Anlægget er etableret i samarbejde mellem bl.a. Region Hovedstaden, Herlev Hospital, Grundfos Biobooster A/S, DHI, Ultraaqua, Neutralox GmbH, Herlev og Københavns Kommuner
  • Samarbejdet er et offentlig-privat innovationssamarbejde og har modtaget støtte fra bl.a. Markedsmodningsfonden
  • Anlægget har en kapacitet på 600 m3/dag. Det svarer til, hvad 3000 personer udleder af spildevand
  • Anlægget bruger en række biologiske renseprocesser, membranfiltrering og efterfølgende polering med aktiv kul og ozon for at opnå den høje vandkvalitet
  • Anlægget renser også den luft, der udsendes i renseprocessen. Luften renses for både lugtgener og skadelige patogener
For yderligere info kontakt:
  • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen(S), via pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88
  • Herlev Hospital: Projektingeniør Jess Krarup, 38 68 23 89
  • Grundfos: Kommunikationsdirektør Kim Nøhr Skibsted, 30 52 50 20
Redaktør