Virksomheder i hovedstadsregionen: Svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft

Halvdelen af virksomhederne i hovedstadsregionen oplever problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft. Det viser tal fra Region Hovedstadens nye Vækstbarometer

Når virksomhederne i hovedstadsregionen slår nye job op, oplever de ofte, at det er en udfordring at skaffe kvalificerede medarbejdere. 

Halvdelen af virksomheder har i høj eller nogen grad oplevet problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft inden for det seneste halve år. Samtidig forventer fire ud af ti virksomheder at ansætte flere medarbejdere i 2015. Det viser tal fra Region Hovedstadens nye Vækstbarometer. 

-Det er afgørende for mig, at virksomhederne i hele Greater Copenhagen får mulighed for at ansætte de medarbejdere, de har brug for. Har de ikke det, risikerer vi at bremse væksten og gå glip af nye arbejdspladser, fordi virksomhederne må sige nej til ordrer eller vente med at udvide, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Positive forventninger til egen vækst

Vækstbarometeret viser samtidig, at virksomhederne i hovedstadsregionen har positive forventninger til egen vækst. Over 60 pct. regner med, at deres virksomhed vil omsætte for mere i 2015 end i 2014. De store virksomheder har de største forventninger til øget omsætning, men også i de små virksomheder er der optimisme at spore. Her har ca. halvdelen positive forventninger.

-Virksomhederne har positive forventninger til deres omsætning, og det kan vi understøtte ved bl.a. at sikre dem adgang til kompetent arbejdskraft. Med den kommende regionale vækst- og udviklingsstrategi sætter vi gang i opkvalificeringen af endnu flere voksne ufaglærte til faglærte. Samtidig arbejder vi for, at flere får bl.a. forretningsudvikling og international forståelse som en del af deres uddannelse, fordi det er kompetencer, der styrker væksten i virksomhederne, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Viden giver bedre vækstbetingelser

Region Hovedstadens Vækstbarometer er et nyt fælles værktøj for bl.a. kommuner og uddannelsesinstitutioner i hovedstadsregionen. De får med det nye værktøj mulighed for løbende at stille spørgsmål til virksomheder og på den måde få svar på tendenser, udfordringer og ønsker i erhvervslivet. Vækstbarometeret måler på områder som arbejdskraft, internationalisering og innovation.

- Vækstbarometeret et godt værktøj til at skabe bedre vækstbetingelser for virksomhederne, og det kommer borgerne til gavn i form af flere arbejdspladser. Det er nemmere at målrette nye initiativer, investeringer og samarbejder, når vi ved mere om, hvad virksomhederne forventer, og hvad de har af udfordringer, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Fakta om Vækstbarometeret

  • Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel med mere end 800 direktører for virksomheder i hovedstadsregionen.
  • Undersøgelsen er gennemført for Region Hovedstaden og Vækstforum Hovedstaden i samarbejde med Teknologisk Institut og Jysk Analyse. Spørgsmålene er stillet i januar-februar 2015.
  • Der vil fremover løbende blive gennemført nye målinger blandt virksomhederne i Vækstbarometeret.

Kontaktinfo

  • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via Region Hovedstadens pressevagt: 70 20 95 88.

Region Hovedstaden kan også hjælpe med at skaffe en case samt yderligere materiale vedrørende undersøgelsen.

Redaktør