Specialdesignet hofteimplantat udvikles af nyt selskab

Region Hovedstaden hjælper med at søsætte virksomheden HipCaPH med midler fra Copenhagen Spin-outs.
​​
​Hofteproblemer rammer en stor procentdel af verdens voksne befolkning, og er en smertefuld situation, som ved utilstrækkelig behandling kan være stærkt invaliderende og livsforringende.
Nu bliver et nyt hofteimplantat udviklet af det nye selskab, som Region Hovedstaden har været med til at etablere via projektet Copenhagen Spin-outs, der har som mål at etablere flere biotek- og mediko- virksomheder på baggrund af den kliniske forskning på hospitalerne. 

Spinouts virksomheder, der bringer banebrydende viden ud fra hospitalerne og ind i erhvervslivet, til fælles fordel for både bedre behandlinger og arbejdspladser. Flere spinouts er en central satsning i sund vækst temaet i regionens regionale vækst- og udviklingsstrategi.

Selskabet HipCaPH tager navn af selve ideen til hofteimplantatet, som er udsprunget af forskning på ortopæd-kirurgisk afdeling på Bispebjerg Hospital

70% nedgang i sundhedsudgifter

HipCaPHs hofteimplantat forventes at genskabe en funktionel bevægelsesgrad i hofteleddet, mindske smerter og forbedre patientens hverdag. De nye hofteimplantater forventes desuden at reducere sundhedsudgifterne ved hofteoperationer med omkring 70% ved bl.a. at nedsætte tiden på operationsbordet og behovet for efterfølgende rehabilitering. Det forventes ydermere, at man på sigt vil kunne indoperere implantatet ambulant.

Prototypen skal nu testes klinisk

Forskerne bag projektet er professor Jes Bruun Lauritzen og cand. scient Sune Lund Sporring, som igennem flere år har udviklet på prototypen er

begge begejstrede for den udvikling af projektet, som Copenhagen Spin-outs har åbnet mulighed for og der er skaffet kapital til klinisk afprøve prototypen i et såkaldt pilotstudie på 10 patienter.

Region Hovedstaden vil udvikle flere medicovirksomheder

Det nye selskab HipCaPH er etableret via projektet Copenhagen Spin-outs, der som led i regionens vækst- og udviklingsstrategi fokuserer på et styrket sund vækst sammenspil mellem universiteter, hospitaler, forskerparker og investorer. Det skaber mere fart på indsatsen for at fremme de gode ideer, der opstår ud af forskningen, og omsætter dem til en levedygtig forretning.

- Når vores forskere kommer frem til banebrydende resultater, skal det hurtigst muligt komme patienterne til gode i deres ofte svære situation. HipCaPH er godt eksempel på, hvordan samarbejdet i Copenhagen Spin-outs har ført til etablering af en ny spændende virksomhed, og hvor forskningen forhåbentlig både omsættes til nye behandlingsmuligheder og arbejdspladser, siger formand for Erhvervs- og vækstudvalget i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S).

Næste fase planlagt i detaljer

Gruppen bag HipCaPH har finansiering til at udføre de nødvendige kliniske studier, som også skal involvere udenlandske excellencecentre, studierne skal bl.a. sikre at patientsikkerheden er helt i top med de nye implantater. Studier tager tid, så der går flere år før hofteimplantatet kan blive tilbudt patienter, som standardbehandling, understreger adm. direktør Claus Hansen

Fakta:

  • Professor Jes Bruun Lauritzen, Ph.d. Sune Lund Sporring fra Bispebjerg Hospital har sammen med serie entreprenør Claus Hansen etableret virksomheden HipCaPH
  • Projektet har været undervejs i et par år, hvor forskerne i regi af Copenhagen Spin-outs har modtaget en Proof-of-concept bevilling
  • Copenhagen Spin-outs er en fælles satsning imellem det akademiske forskningsmiljø og industrien med fokus på innovation og kommercialisering af bioteknologisk forskning i hovedstadsområdet.
  • Læs mere om Copenhagen Spin-outs på deres egen hjemmeside 

 

Yderligere oplysninger:

  • Lars Gaardhøj (S), formand for Erhvervs- og vækstudvalget i Region Hovedstaden på tlf. 2892 2598
  • CEO, Claus Hansen, HipCaPH på tlf. 20 46 28 50
Redaktør