Udgivelser
Sundhedsprofil for Region Hovedstaden og kommuner 2017 - Sundhedsadfærd og risikofaktorer
Rapporten beskriver forskellige typer af uhensigtsmæssig sundhedsadfærd og risikofaktorer blandt alle regionens borgere på 16 år eller derover, og udviklingen over tid. De indikatorer, som præsenteres, er adfærdsformer eller risikofaktorer, som belaster folkesundheden i Region Hovedstaden markant. Der er primært tale om indikatorer, hvortil Sundhedsstyrelsen har udarbejdet specifikke anbefalinger, og hvor der er et vist forebyggelsespotentiale. Derudover beskrives nye temaer i 2017, såsom brug af elektroniske cigaretter og søvnvaner. Rapporten har desuden fokus på den sociale ulighed i sundhed både på individniveau og på tværs af kommunerne i regionen.
Find Sundhedsprofil 2017 - Sundhedsadfærd og risikofaktorer under Rapporter her
Sundhedsprofil for Region Hovedstaden og kommuner 2017- Kronisk sygdom
Rapporten har fokus på forekomsten af en række udvalgte kroniske sygdomme blandt borgere i Region Hovedstaden og kommuner, og udviklingen over tid. Herudover stiller rapporten skarpt på borgernes risikoprofil og forbrug af sundhedsydelser. Denne viden kan bruges i forbindelse med prioritering af regionale og kommunale forebyggelses-, behandlings- og rehabiliteringsindsatser.
Find Sundhedsprofil 2017 - Kronisk Sygdom under Rapporter her
Find sundhedsprofil for Region Hovedstaden og kommuner 2017 - Kronisk sygdom
under Udgivelser her
Datagrundlag
De forskellige temaer i Sundhedsprofil 2017 er belyst med udgangspunkt i data fra "Hvordan har du det? 2017" samt data fra centrale registre.
Data fra spørgeskemaundersøgelsen er essentielt, da forekomsten af nogle sygdomme kan være underestimeret i registre, hvorfor oplysningerne må hentes i spørgeskemaundersøgelser. I denne rapport drejer det sig om allergi, rygsygdom, slidgigt og hyppig hovedpine eller migræne. Herudover er det væsentligt at spørge borgeren selv, når det gælder informationer om sundhedsadfærd, holdninger og livskvalitet.
Spørgeskemadata
I 2017 blev der i perioden mellem den 3. februar og 3. maj udsendt spørgeskemaer til 104.950 borgere i Region Hovedstaden. Blandt disse valgte 52,6 % (N=55.185) at returnere et udfyldt skema.
Spørgeskemaerne er sendt til en tilfældig stikprøve af borgere på 16 år eller derover, som var bosiddende i regionen 1. januar 2017. Der er udsendt 2.450 spørgeskemaer til hver kommune og til hver af de 10 bydele i Københavns Kommune. I Frederiksberg Kommune er der dog udsendt i alt 4.500 skemaer grundet kommunens høje indbyggertal. Derudover blev der efter særlig aftale udsendt 4.900 spørgeskemaer i hver af følgende kommuner: Gentofte, Gribskov, Høje-Taastrup og Rødovre.
Borgere tilmeldt digital post fik invitationen til undersøgelsen i deres e-boks, med mulighed for at besvare spørgeskemaet elektronisk. Borgere, som ikke var tilmeldt digital post fik en postomdelt invitation med et trykt spørgeskema. Digitale og postomdelte påmindelser blev sendt ud efterfølgende til borgere, som endnu ikke havde svaret. I alt 77,8 % af de borgere, som deltog i undersøgelsen, valgte at besvare spørgeskemaet elektronisk.
Registerdata
Registeroplysninger danner grundlag for beskrivelsen af forekomsten af de fleste af de kroniske sygdomme, som beskrives i "Sundhedsprofil for Region Hovedstaden og kommuner 2017 – Kronisk sygdom". Herudover danner registeroplysningerne grundlag for beskrivelsen af eksempelvis køn, alder, uddannelse, erhvervstilknytning, samlivsstatus og etnisk baggrund. Registerudtrækkene giver også information om forbrug af sundhedsydelser og omkostninger relateret hertil.
Der er indhentet oplysninger fra følgende registre:
- Registre fra Danmarks Statistik:
- BEF – Befolkningen
- IND – Indkomst
- IEPE – Indvandrere og efterkommere
- UDDA – Uddannelser
- Landspatientregisteret (LPR)
- Landspatientregisteret-Psykiatri (LPR-PSYK)
- Lægemiddeldatabasen (LMD)
- Sygesikringsregisteret (SSR)
- Takstdata (Region Hovedstadens DRG-og DAGS-registreringer)