Forløbsprogrammet for KOL skal både sikre det tværsektorielle samarbejde omkring patienten og samtidig give de sundhedsprofessionelle redskaber til at understøtte patienten med KOL i at mobilisere og udnytte egne ressourcer.
Forløbsprogrammet
for KOL er fagligt opdateret i oktober 2015.
Målgruppe
Forløbsprogrammet for KOL omfatter personer med diagnosen KOL – kronisk obstruktiv lungesygdom, som er defineret på baggrund af lungefunktionsundersøgelse i henhold til danske og internationale guidelines. I forløbsprogrammet er det beskrevet, hvordan patienter med KOL stratificeres ud fra en vurdering af sygdommens sværhedsgrad.
Forløbsprogrammets indhold
Forløbsprogrammet beskriver de sundhedsfaglige indsatser som aktørerne – almen praksis, hospitaler og kommuner – er ansvarlige for at tilbyde. Afhængigt af sygdommens sværhedsgrad vil udredning, medicinsk behandling, kontrol og opfølgning foregå i henholdsvis almen praksis eller på hospitaler.
Rehabilitering
Alle patienter med KOL bør tilbydes rehabilitering i form af fysisk træning, hjælp til rygestop, kostvejledning, patientuddannelse og støtte til egenomsorg. Rehabiliteringen bør tilbydes som et standardiseret program i enten kommune eller på hospital.