COVita har betydet beslutninger i et hurtig tempo

Leder af ny COVita intensivafdeling på Rigshospitalet, overlæge Jan Bonde, fortæller hvordan det er at tage hurtige beslutninger på få uger. COVita står klar onsdag den 1. april med 10 intensivpladser, der trinvist øges til 30 med mulighed for flere.
Vent...

Foto: Claus Falkenberg Thomsen | Region Hovedstaden

Er I klar til åbningen af COVita?

Vi åbner onsdag d. 1. april med første trin og er helt klar til at tage imod patienter. Vi har bemanding, udstyr og lokaler på plads. Vi skal hjælpe patienter med at trække vejret med respiratorer og yde understøttende medicinsk behandling og evt. dialyse efter behov. Afdelingen er mindre i forhold til lokalerne i centralkomplekset på Rigshospitalet. Patienterne ligger på timandsstuer, hvilket er muligt fordi de alle er smittede og således ikke kan smitte hinanden. Denne ordning er personalebesparende og letter i nogle situationer arbejdsgange omkring patienterne.

Hvad har overrasket dig i denne accelererede proces?

Det er et bjerg at kravle op ad. Vi skal få en ny afdeling op at stå og i en ny bygning, med nye kolleger som har forskellige kompetencer og som endnu ikke er vant til at arbejde sammen – og samtidigt skal jeg og mine kolleger tænke regionalt/nationalt samarbejde og en yderligere udvidelse i en meget hurtig proces.
Antallet af opgaver er helt ærligt stort og lidt overvældende. Men det ser rigtigt godt ud.

Det, der har overrasket mig, er hvor villige folk er til at træde til i denne situation. De sætter sig selv i spil, er professionelle, dedikerede og båret af et godt hjerte.  Det er noget, vi ikke har prøvet på den her måde før. Den sygdom, vi er oppe imod, er anderledes, fordi den angriber så mange personer og spredes hurtigt.

Som leder er det vigtigt, at man hele tiden forsøger at holde sig i helikopteren. Vi skal i den grad levere ”varen” fx gøre det bedste for patienten og samtidig have øje på, at vi er en del af et samfund. Jeg er sikker på, at vi er blevet dygtigere og bedre læger og sygeplejersker, når vi er kommet igennem denne store opgave. Som person bliver jeg motiveret af læringskurven i det. Her bliver vi tvunget til at gøre tingene på en anderledes måde.

Hvad har det krævet af dig som leder?

Som leder skal du tage bekymringer hos medarbejdere helt alvorligt. De kommer til dig fordi de reelt er bekymrede. Det er kloge medarbejdere, vi har. Hvis man ikke har svaret, så skal man tie stille og skaffe svar på deres velbegrundede spørgsmål – man skal ikke lave halve historier.  FX værnemidler er en bekymring. Her skal man være præcis i både hvad der spørges til, og hvad der så skal svares. Svarene skal være vandtætte.

Læs mere:

Flere informationer om COVita afdelingen i video fra pressemøde mandag den 30. marts

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor