Den Regionale Sterilcentral er klar til næste skridt

Som de første på en anden matrikel gør mave/tarmkirurgisk på Bispebjerg Hospital sig klar til at overgå til Den Regionale Sterilcentral. Og selvom forberedelserne er i fuld gang, er man opmærksom på de uundgåelige blinde vinkler, der er i at være de første. På Neurokirurgisk på Rigshospitalet har de været på i næsten et år, og her er man positiv overrasket over, hvor godt det kører i dag.
Vent...

​Det er nu - et år inde i implementeringen - at Den Regionale Sterilcentral og hele den bagvedliggende logistik skal vise sit værd. Kirurgisk Operationsafsnit K (KOA) på Bispebjerg Hospital skal som de første uden for Den Regionale Sterilcentrals ’hjemmematrikler’ i Herlev og på Blegdamsvej gå fra lokal til regional genbehandling af deres kirurgiske instrumenter.  

”Vi er i fuld gang med forberedelserne,” forklarer vicedirektør på Bispebjerg Hospital Marie-Helene Olsen, som i projektets regionale styregruppe er den, som har ansvaret for Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals ibrugtagning. Hun uddyber:

”Det er et stort arbejde, men det er jo noget, som vi glæder os til, da det kommer til at løfte kvaliteten til et væsentligt højere niveau end det, som vi har i dag.”  

Og forberedelserne er omfattende, da det i forhold til logistik og teknik er et kæmpestort projekt. Men det er også nye samarbejdspartnere, som de skal lære at kommunikere og samarbejde med. Op til den planlagte ’go live’ den 6. september er de involverede ledere og medarbejdere i gang med det helt praktiske i forhold til at sætte sig ind i nye arbejdsgange og i et nyt IT-system.

Uforudsete udfordringer er en del af planen

”Vi kan ikke se ind i fremtiden, så selvfølgelig kommer vi til at opleve noget, der vil bøvle. Og noget hvor vi hurtigt skal navigere anderledes, end det vi troede. Det skal vi i hvert fald forberede os på,” konstaterer Marie-Helene Olsen, men understreger: 

”Uden at det er noget, som nogen burde have kunnet se for sig. Alle forsøger at finde det, der er svært at forudse. Alle gør deres allerbedste og mere til, men alligevel kan vi naturligvis ikke undgå at skulle blive klogere undervejs.”
 
Som den første eksterne matrikel kan det ikke undgås, at KOA på Bispebjerg vil afdække nye udfordringer, som ikke har været en del af flowet på de afdelinger, der allerede er implementeret på Den Regionale Sterilcentral. 

”Vi har lært rigtig meget af de erfaringer, man har fra de første dele af implementeringen. Ingen tvivl om det! Det har jo været virkelig brugbart, men der er måske en blind vinkel, fordi vi er på en anden matrikel, og vi er et andet hospital,” siger Marie-Helene Olsen. 

På Neurokirurgisk er de landet godt

Uforudsete udfordringer er noget, som ledende overlæge på Neurokirurgisk på Rigshospitalet, Morten Ziebell kan nikke genkendende til. Sidste år implementerede hans afdeling Den Regionale Sterilcentral, som de første efter piloten på Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet. 

”Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling kom jo før os, og på mange måder tog de altså ’en for holdet’, om man så må sige. Der var rigtig mange ’børnesygdomme’, som var blevet afklaret, da vi gik i gang. Men vores akut aktivitet ligger på ca. 40% - 50%. Det vil sige, at vores program konstant bliver lavet om. Så det har været den største udfordring for os, men det er blevet løst, synes jeg,” konstaterer Morten Ziebell.

Han er faktisk blevet positivt overrasket over, hvordan udfordringerne er blevet løst. 

”Vores implementering har jo båret præg af, at vi har været nummer to, der kom på. Så hvornår selve bygningen stod færdig, havde betydning for, hvornår vi kunne gå i gang. Og så kom der vandskade. Og så kom der jo corona. Og pludselig stod vi også midt i en flytning til Nordfløjen. Og når man tager alt det i betragtning, så synes jeg faktisk, at det er gået virkelig godt,” siger Morten Ziebell og husker tilbage på, hvad han frygtede, før de gik i gang: 

”De skrækscenarier, vi hørte om fra Aarhus, handlede om en produktion, der var nede på ca. 50% efter seks måneder. Og vi var jo allerede nærmest i fuld produktion efter fem uger. Så der har været en masse erfaringer, man har kunnet hente og kunnet bruge. Og det har vi jo været glad for.” 

Med på teknik, retorik og følelser

For Morten Ziebell har det været vigtigt at være en del af arbejdsgruppen og forstå forandringen, detaljerne og konsekvenserne: 

”Jeg tog selv en andel i at finde ud af, hvordan systemet fungerer, uden at det var mig, der vidste mest om det. Det tror jeg er godt givet ud. At forstå hvor udfordringerne ligger og få en fornemmelse for nye termer og den retorik, der kører omkring det. Det er nyt for os alle. Og så bliver man jo nødt til som leder også at være inde i det."

Men der har også været mange følelser på spil i processen, når kirurgernes instrumentpræferencer skulle hænge sammen med Den Regionale Sterilcentrals standardiserede kvalitetskrav. 

”Der har måttet tages nogle kampe for, hvad vi har kunnet acceptere. Men jeg synes egentlig, at der har været en stor lydhørhed i processen. Der er jo også nogle følelser på spil, når man pludselig skal sidde med nye instrumenter. Der synes jeg, at man som leder går forrest og er nysgerrig på: hvad er det for en verden, de oplever i Sterilcentralen og også gør dem opmærksom på: hvad er det for en verden, vi står i. Der ligger et kommunikationsarbejde der for mig som leder, som er enormt vigtigt,” reflekterer Morten Ziebell.

Det har været noget af en kulturændring, men heldigvis oplever Morten Ziebell ikke, at der i dag er nogen, der går rundt og savner noget instrument. 

”Så på den måde er den jo også landet fint,” konkluderer han.
    

Engagement og anerkendelse driver værket

Det gode udfald af implementeringen på Neurokirurgisk skyldes ikke mindst dygtige og dedikerede medarbejdere.

”Vores sygeplejersker nede på operationsgangen har taget et kæmpe slæb med at være supergodt forberedt. Det er jo først og fremmest nogle utroligt engagerede medarbejdere, der driver sådan noget her. Og det er jo en svær overgang at prøve noget helt nyt, men det har faktisk fungeret rigtig godt. Jeg er meget positiv, må jeg bare sige,” roser Morten Ziebell.

For Marie-Helene Olsen er anerkendelsen af medarbejderne også en vigtig pointe her på tærsklen til den velforberedte, men alligevel ukendte hverdag, som rammer Bispebjerg ved overgangen til Den Regionale Sterilcentral:

”Jeg kan ikke anerkende medarbejderne og lederne for meget. De arbejder benhårdt på, at vi bliver klar til implementeringen. Det er et kæmpe arbejde, der er i gang. Og det er virkelig en fryd at opleve, hvordan de hele tiden knaser udfordringerne helt ned til mindste detalje og løber med tingene.”Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor