​​​​​​​​​​​

Fremtidens uniformer er på tegnebrættet

Et nyt uniformsprojekt arbejder lige nu på næste års udbud på tekstiler til Region Hovedstaden. Det er en balancegang, hvor praktik, komfort, design, logistik og miljøhensyn skal gå op i en højere enhed, hvor økonomi, CO2-aftryk og medarbejdertilfredsheden er på spil.
Vent...

Ved udgangen af 2023 udløber Region Hovedstadens kontrakter på tekstiler. Det gælder både uniformer, patienttøj og fladvarer som fx lagener og håndklæder. Derfor er et nyt udbud under opsejling. 

​​​Med vicedirektør på Nordsjællandshospital Maiken Ruders for bordenden arbejder en styregruppe og to arbejdsgrupper med repræsentanter udpeget af hospitalernes MED-udvalg på at afklare, hvilke krav og specifikationer de nye tekstiler skal leve op til, når der skal vælges ny leverandør, så man sikrer komfort, forsyningssikkerhed og hensyn til miljøet. ​

Udbud og efterspørgsel

Indkøb i udbud er en grundsten, når regionen skal vælge leverandører. I udbudsstrukturen ligger også, at der er tale om en kontrakt for en begrænset periode, hvorefter kontrakten skal i udbud igen. 

”Det er sådan, at der er en kadence for de her store indkøb af produkter. Og nu er det så tid igen til, at tekstiler og vaskeriydelser til Region Hovedstaden kommer i udbud, hvor forskellige udbydere har mulighed for at byde på opgaven,” forklarer styregruppeformand Maiken Ruders. 

Udbuddet sættes først i gang i starten af 2023, men der er en hel del forberedelser, som skal være på plads, før forskellige mulige leverandører kan byde ind med, hvordan de ville løse opgave.

”Det, vi er i gang med i øjeblikket, er at prøve at beskrive, hvad det er for nogle produkter, som vi gerne vil have leveret. Når udbuddet går i gang i det nye år, må vi se, hvilke leverandører der så har lyst til at byde på opgaven og kan levere det, som vi har brug for,” siger Maiken Ruders og fortsætter:

”Og så tager det et halvt årstid. Det er helt standard.  Så lang tid tager et udbud, fordi leverandørerne skal have mulig for at byde ordentligt på opgaven. Herefter forventer vi at have en glidende overgang fra de eksisterende uniformer til de nye uniformer – også af hensyn til miljøet. At man ikke bare tager hele den portefølje, som der er nu, og kasserer, men at man får langsom udskiftning.”     

Medarbejderinvolvering fra start til slut

Uniformer og fladvarer er arbejdsredskaber og en stor del af hverdagen for medarbejderne. Derfor er medarbejderne også med til at sikre, at de kriterier, som er vigtige for dem, kommer med i udbuddet:

”Vi har lagt meget stor vægt på involvering af hospitalerne og medarbejderne. Derfor har vi nedsat to arbejdsgrupper – én, der arbejder med uniformer og forsyningssikkerhed og én, der arbejder med de øvrige tekstiler som patienttøj og linned,” siger Maiken Ruders og uddyber: 

”De to grupper er besat af gruppemedlemmer, der er udpeget af virksomheds MED-udvalgene. På den måde har vi sikret os, at medarbejderne bliver hørt. De har været med i hele processen indtil videre og kommer til at følge det hele vejen til dørs.”   

Hospitalsuniformen anno 2023

En uniform skal kunne mange ting. Den skal både være komfortabel og praktisk for medarbejderne at have på, men den er også en del af deres professionelle udstråling over for patienter og pårørende. Det er noget af det, som er vigtigt for den enkelte. Men der er også andre hensyn, som er vigtige, når man bestiller tusindvis af uniformsdele, som skal fungere i hverdagen, og som en dag er slidt op og skal bortskaffes. 

”De kriterier, som vi kigger på, er både komfort – altså kvaliteten og hvor rart er det at have på. Og det er jo ikke kun uniformer, som det her drejer sig om. Det er også for eksempel sengelinned, og hvordan det er at ligge i for patienterne,” siger Maiken Ruders og fortsætter:

”Den næste ting er forsyningssikkerheden. At man får de produkter, som man har brug for, og at de ligger på hylderne, når man skal bruge dem. Og derudover har vi også et meget stærkt fokus på, hvad der er miljøvenligt. Det er både i forhold til produktionen, men også med hensyn til levedygtigheden – hvor ofte skal vi have nye ting, og hvordan kan det behandles undervejs.” 

Miljøet er også en stakeholder

Miljøvenlighed er en faktor, der spiller ind både før, under og efter brug. Derfor har projektet også fokus på, at tekstilerne ikke blot skal produceres med hensyntagen til miljøet, men også på hvordan vi kan sikre mindst mulig miljøbelastning, når de er blevet til uniformer.
 
”Det er sådan, at der i dag bliver vasket 40 tons tekstiler om dagen i Region Hovedstaden. Så det er også en ret stor miljøbelastning. Og det kræver, at de produkter, som vi vælger, er nogle, der er nemme at gøre rene,” siger Maiken Ruders og tilføjer:

”Og faktisk er det sådan, at det fra 2025 bliver ulovligt at brænde tekstiler. Så brugte uniformer og tekstiler skal jo kunne genanvendes på en eller anden vis. Derfor er det også et af de parametre, som arbejdsgrupperne har med, når de skal kigge på, hvad det er for nogle produkter, som vi skal ende ud med.”  

Hvordan ser en god uniform ud?

Som leder er det vigtigt, at man bidrager til fremtidens uniform ved at bære den viden, som medarbejderne har om, hvad det vil sige at have en god uniform, videre i MED-systemet, så den kommer frem til de medarbejdere, der sidder i arbejdsgruppen og skal udvælge den. 

Derudover mener Maiken Ruders, at det er vigtigt, at man som leder tager dialogen med medarbejderne om, hvad der bidrager til en god uniform:

”Jeg tror ikke, at der er to medarbejdere her i regionen, der tænker det samme om uniformerne. Så vi er nødt til at få kommunikeret med hinanden omkring, hvad det er, vi forventer af de nye uniformer. Hvad er det, vi drømmer om? Selvfølgelig er der nogle ting, som vi hurtigt kan blive enige om: 

Den skal have en god pasform, 
Den skal være rar at have på, 
Den skal ikke lugte eller være gennemsigtig, 
Og den skal være der, når man har brug for den. 

Men der er også mange følelser i uniformer. Og jeg ønsker, at det her bliver så tilfredsstillende som overhovedet muligt for de medarbejdere, som skal bruge uniformerne efterfølgende. Det bliver ikke let, men det er min ambition, at vi kan tilfredsstille så mange som muligt.”  
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor