Mød den nye regionsrådsformand: Lars Gaardhøj vil først og fremmest sikre ro og stabilitet

​Lars Gaardhøj er ny regionsrådsformand i Region Hovedstaden. Her kan du høre, hvilke tanker han gør sig om sin nye rolle, og hvad han vil bringe med ind på formandskontoret.
Vent...

​47-årige Lars Gaardhøj har efterhånden siddet i formandsstolen i tre uger, siden han den 1. august officielt overtog posten som regionsrådsformand i Region Hovedstaden. Tre uger, der har budt på mange lange arbejdsdage.

- De har været hektiske og også spændende, men det har været godt, det skal jeg slet ikke lægge skjul på, siger Lars Gaardhøj.

Den nye regionsrådsformand er dog langt fra et ukendt ansigt i regionen. Lars Gaardhøj har siddet i regionsrådet for Socialdemokratiet siden 2010, og har siden 2018 fungeret som gruppeformand for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden. Alligevel har de sidste tre uger krævet lidt ekstra for den erfarne politiker.

- Det har overrasket mig, hvor stor mængden af information er, og antallet af folk, der hiver i dig og gerne lige vil have et svar på noget, eller har et forslag til noget. Jeg er normalt ret god til at være en blæksprutte og holde mange bolde i luften, men jeg kan godt mærke, at det måske var lidt mere, end jeg lige havde troet, siger Lars Gaardhøj.

Går efter at fortsætte på posten

Foreløbigt sidder den nye regionsrådsformand i formandsstolen året ud, men han håber at få lov at sidde i stolen længere endnu. Det er dog vælgerne, der får lov at bestemme det, når der er valg til regionsrådet i november.

- Men jeg går selvfølgelig efter at kunne fortsætte på posten, siger Lars Gaardhøj.

Med igangværende budgetforhandlinger har den nytiltrådte formand mulighed for at sætte sit præg på fokusområderne i regionen. 

- Først og fremmest handler det, når man er i slutningen af en valgperiode, om at gøre arbejdet færdigt på en god måde. Det handler om, at vi tager fat i vores budget, som vi arbejder på de kommende uger. Det bliver naturligt også et budget, som lægger spor ud til næste år og hvad der skal sættes fokus på der.

- Noget jeg gerne vil have, at vi allerede nu med dette budget lægger ind er, hvor tilfredse vores patienter er og om vi kan arbejde noget mere med det i de kommende år, for at løfte det område. Jeg vil også gerne have et fokus på ulighed i sundhed – det er også et langt sejt træk, men få taget hul på det nu og så arbejde med det i de kommende år, siger Lars Gaardhøj.

På den korte bane

På den korte bane vil den nyligt tiltrådte formand dog fokusere på de mest akutte og aktuelle udfordringer, med puklen efter COVID-19-pandemien og sygeplejekonflikten.

- Der er et efterslæb og vores personale har løbet hurtigt, så der skal samles op på vores personale. Og så har vi grundet både pandemien og strejken et kæmpe efterslæb med aflyste behandlinger og operationer, og de skal høvles af så hurtigt vi overhovedet kan.

- Vi er en stor organisation med store enheder og mange medarbejdere. Jeg tror mit bedste bidrag på den korte og mellemlange bane er at sørge for, at der er ro på, at vi har en stabilitet, og vi forhåbentligt kommer ud af den her Corona-pandemi og strejkesituation på en god måde, så vi får samlet op og kommer tilbage på sporet, for det er så vigtigt for vores patienter og for vores borgere, siger Lars Gaardhøj.

På den lange bane

Når den nytiltrådte formand kigger længere frem end blot den resterende valgperiode, så peger han særligt på tre temaer, som han ser som værende dominerende i de kommende år. Det drejer sig om ulighed i sundhed, 10-årsplanen for psykiatrien og sundhedsreformen.

Særligt ”ulighed i sundhed” er en vigtig mærkesag for Lars Gaardhøj, der er i Give med en mor, der arbejdede på et plejehjem, og en far, der arbejdede på en betonfabrik, og som døde af en blodprop blot 61 år gammel efter et hårdt arbejdsliv.

- Når jeg taler med folk og fortæller dem min historie, så er der mange, der siger til mig, at sådan var det også i deres familie eller de kender nogle med samme historie, siger Lars Gaardhøj.

Netop farens tidlige død har Lars Gaardhøj forsøgt at sætte ind i en større kontekst i sit liv som politiker. For det Lars Gaardhøj oplever er, at en stor gruppe borgere i Danmark lever et stille liv, og ikke får glæde af samfundets goder, på den måde, som de har både krav på og behov for. 

- Der er mennesker, der står tidligt op og går på arbejde, passer deres job, passer deres familie og betaler deres skat, men som ikke passer sig selv. De arbejder måske for hårdt eller ryger måske. Hvad angår mænd, så glemmer de måske at gå til lægen, så det er for sent, når de kommer til lægen eller sygehuset med deres sygdom. Den gruppe er jo stor, og der ligger noget, som jeg mener, at vi kan tage fat på, siger Lars Gaardhøj og fortsætter:

- Noget vi kan gøre i min optik, er at tænke nyt, lave nogle nye alliancer og prøve at få fat i den her gruppe. Det vil jeg prøve at tale op i den kommende tid, og så må vi finde nogle begavede måder at tage hånd om det.

Der er valg til regionsrådet den 16. november. Lars Gaardhøj bliver uanset valgresultatet siddende som formand for regionsrådet i Region Hovedstaden indtil årsskiftet, hvor det nye regionsråd konstituerer sig og vælger en formand for den kommende valgperiode.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor