​​​

Sådan fastholder man nyuddannede sygeplejersker

Det kollegiale fællesskab, det gode mentorforløb og mulighederne for faglig udvikling står øverst på listen, når nyuddannede sygeplejersker peger på, hvad der kan få dem til at blive i jobbet.
Vent...
​Af Charlotte Aabo
”Det er virkelig vigtigt for mig at være integreret i det kollegiale fællesskab. Det er den følelse, der kan få mig til at blive i et job”. Sådan siger Matthæus Caesar Rune Baltazar Christensen, der dimitterede fra Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, Københavns Professionshøjskole i sommeren 2021 og fik sit første job i Akutmodtagelsen på Bornholms Hospital. Han var en af de unge sygeplejerskestuderende, som sidste år fortalte LEDERENs læsere, hvad der er hot or not i jagten på det første job.

Der skal være plads til læring

Matthæus Caesar Rune Baltazar Christensen gik målrettet efter at få erfaring med en bred patientgruppe og prøve at være i en afdeling med et stort flow af patienter. Og alt det fik han. Hans introforløb – som han også understreger var vigtigt for hans trivsel – var kort, ligetil og praktisk, fordi han kendte afdelingen fra sin praktiktid?, da han startede. Alligevel var det en stor mundfuld pludselig at stå på egne ben:

”Der er en tendens til, at erfaring og erfaringsbaseret viden er det vigtigste blandt sygeplejersker. Den holdning er giftig, synes jeg, for der skal være plads til, at man som nyuddannet kan bidrage med nyt, spørge og lære”, siger han. Derfor er både introforløb, et godt netværk af kollegaer og en tæt opfølgning vigtig.

Anerkendelse af faglighed og karriere

Kristina Krejberg Dalum er også nyuddannet sygeplejerske og en af dem, vi talte om jobsøgning med sidste år. Hun fik sit første job på Palliativ Enhed på Hvidovre Hospital. Hendes drøm under studierne var ellers at starte karrieren på en medicinsk afdeling – hvor man bliver kastet ud i f.eks. at måle vitale værdier hos patienterne. Det kunne være en god måde hurtigt at få stort ansvar, tænkte hun førhen. Men da hun skulle til at søge sit første job, havde hun alligevel svært ved at se en medicinsk afdeling som et godt sted at starte. For rygtet siger, at de er nogle af de steder, der er under allerstørst pres – også forstærket af coronapandemien. Sådan et pres ville hun ikke starte sin karriere i. 

I stedet søgte hun job på den palliative afdeling, hvor hun også er i dag. Hun kan lide specialet, hvor de primære værdier er at skabe kvalitet for den enkelte, nemlig patienter der har en livstruende sygdom, og som er tæt på døden. Specialet har haft hendes interesse siden studietiden, og hun kan mærke, at hun er landet det helt rigtige sted:

”Det har overrasket mig positivt, at jeg kom så hurtigt ind i en kollegagruppe. Jeg gik fra at være studerende, hvor man er gæst i en afdeling, til at blive en del af en gruppe”, siger Kristina Krejberg Dalum. 

Hun fortæller, at man som sygeplejerske i et presset sundhedsvæsen kan føle sig som en meget lille brik i et stort spil. Derfor er det så afgørende, at man bliver set som et individ: 

”Det er virkelig vigtigt at få anerkendelse for at have taget en uddannelse og for at gøre karriere. Det er ikke en selvfølge, at man som kvinde i sundhedsvæsenet har varme hænder og et varmt hjerte. Det er ikke noget, jeg bare har med hjemmefra. Det er noget, jeg har uddannet mig til, og som jeg vil gøre karriere indenfor. Det vil jeg gerne have anerkendelse for”, siger Kristina Krejberg Dalum. 

Og det føler hun, at hun får på afdelingen, hvor hendes kollegaer og leder lægger mærke til, hvordan hun udvikler sig, og tilbyder nye faglige udfordringer, når hun har ydet en indsats. Det er lige nøjagtige den slags faglighed og fællesskab, der kan få hende til at blive i et job.

Nyuddannedes erfaringer matcher strategi om trivsel og ledelse

De to nyuddannede sygeplejersker rammer ikke helt skævt i forhold til de planer, der er ved at blive lagt i  Region Hovedstaden. Her ved man, at de vigtigste elementer i sygeplejerskernes arbejde er at have meningsgivende opgaver, en god leder og et godt fagligt og socialt kollegaskab. 

Anne-Mette Bang Termansen, der er enhedschef for Ledelse og Organisation i Center for HR og Uddannelse, peger på, at især lederne har en vigtig rolle i forhold til at fastholde de nyuddannede sygeplejersker:

”God trivsel kræver god ledelse. Når vi taler om de helt nyuddannede sygeplejersker, der starter i deres første job, så er det virkelig vigtigt, at den nærmeste leder sørger for, at der er en systematisk opfølgning. Både i forhold til den faglige udvikling men også i forhold til, hvordan den nye medarbejder trives i jobbet og blandt kollegaerne. Samtidig har medarbejderne også et ansvar for selv at være opmærksomme på, hvad der er godt og mindre godt i hverdagen. Alt arbejde med trivsel foregår bedst, mens man løser sine kerneopgaver. Trivselsindsatser skal ikke kun være en særskilt proces”, siger hun. 

Regionen arbejder lige nu med et stort katalog af rekrutterings- og fastholdelsesindsatser, og her er et af fokusområderne at arbejde systematisk med god onboarding af nyansatte – både for nyuddannede og erfarne. 

”For at der er tid til at tage hånd om de nyuddannede i hverdagen, ser vi også på, hvordan vi kan få en mere jævn vagtbelastning, så flere tager del i vagterne, og vi undgår, at det primært er de nyuddannede, der trækker det tunge læs”, siger Anne-Mette Bang Termansen. 

Ude på afdelingerne hos de to nyuddannede sygeplejersker presser en hverdag sig på. Og selvom Kristina Krejberg Dalum er glad for både afdeling og kollegaer, så var virkeligheden under hendes onboarding, at hun selv måtte tage initiativ til meget af oplæringen i et speciale, som var nyt for hende.

For Matthæus Caesar Rune Baltazar Christensen blev onboardingen også kortere end planlagt, men han har sat stor pris på sin leders og kollegaers gentagne påmindelser om, at det altid er i orden at bede om informationer igen. For som han siger:

”Rom blev ikke bygget på en dag. Erfaringerne kommer med tiden og som nyuddannet i det første job, kan man ikke forvente at vide alt. Så man skal huske at spørge om hjælp”.​Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor