Som topleder skal du lede gennem ledere

Hospitalsdirektør Anne Jastrup Okkels har haft ledelsesansvar stort set hele sin arbejdskarriere. Ifølge hende er en topleders vigtigste opgave at få opbygget en stærk kultur, som medarbejdere kan se sig selv i.

Vent...


Anne Jastrup Okkels har været både vicesocialdirektør, underdirektør, koncerndirektør og nu hospitalsdirektør – endda på sit andet hospital i Region Hovedstaden. På den måde kan man roligt sige, at hun er erfaren leder.

”Det fascinerende ved ledelse for mig, er først og fremmest, at når ledelse er bedst, bevæger man noget i flok og er en del af et fællesskab, som opnår noget sammen, som man kan være stolt af,” siger Anne Jastrup Okkels, der er hospitalsdirektør på Herlev og Gentofte Hospital.

En topleders vigtigste opgave er derfor at være med til en skabe en kultur, som alle medarbejdere kan se sig selv i. Selv når det drejer sig om 6300 medarbejdere fordelt på to hospitalsmatrikler.

”Jeg tror, at en kultur skal have en ledestjerne, som man altid kan orientere sig efter i hverdagen, og på Herlev og Gentofte Hospital er det for eksempel at den enkelte stiller sig selv spørgsmålet: Var det her godt behandlet?” siger Anne Jastrup Okkels med reference til hospitalets ambition: #Godtbehandlet.

Synlighed og ledelse gennem ledere

Med omkring 6300 medarbejdere under sig, så handler det ifølge Anne Jastrup Okkels om at være en synlig topleder. Men det handler ikke nødvendigvis om at være synlig over for alle medarbejdere hele tiden.

”Som topleder skal du lede gennem ledere, så det er rigtig væsentligt, at jeg er til stede og er synlig særligt i forhold til den første ledelseskreds,” siger hun.

Den første ledelseskreds, som Anne Jastrup Okkels nævner, er ’hospitalsledelsen’, som er hospitalets ledelsesforum, der består af direktionen, alle afdelingsledelser og stabsledelser. Et fællesskab, som Anne Jastrup Okkels kalder for den første forudsætning for, at man kan bedrive god ledelse.

”I bund og grund handler det om at skabe en god, saglig, faglig, ordentlig, tryg og respektfuld samarbejdsform og dialog med hinanden i hospitalsledelsen. Vi skal sammen bedrive hospitalsledelse, hvilket jeg og den øvrige direktion italesætter meget bevidst og tydeligt i vores kommunikation. For hvis vi skal flytte og ændre noget på hospitalet, så er det faktisk det store ledelseskollegium, som skal træde i karakter," siger hun.

Portøren i det grønne tøj

For at være synlig i organisationen gør Anne Jastrup Okkels og resten af hospitalsdirektionen meget ud af at være til stede i hverdagen på hospitalerne, og bevæge sig rundt blandt både medarbejdere, patienter og pårørende.

”Nogle uger og måneder lykkes det bedre end andre på et travlt hospital. Men i virkeligheden er det rigtig vigtigt for mig at fornemme stemningen, når jeg bevæger mig rundt på begge matrikler, og det ved jeg, at mine direktionskolleger også er rigtig gode til. Faktisk kan jeg godt lide at tage et svinkeærinde for at mærke hospitalet,” siger Anne Jastrup Okkels og fortsætter:

”Jeg tænker, at det, jeg ser med mine øjne, fortæller også rigtig meget om kulturen på hospitalet eller i de enkelte afdelinger.”

De små svinkeærinder ude på hospitalerne giver inspiration og nye idéer, som direktionen kan tage med hjem og arbejde videre med i det strategiske arbejde. Men det giver også gode oplevelser, som kan gøre en hospitalsdirektør stolt over det kulturarbejde, man har arbejdet på i organisationen.

En af de gode oplevelser stod en portør i grønt tøj bag for nyligt.

”Jeg blev så glad i morges, da der kom en portør i grønt tøj, som formentlig arbejder på operationsgangen, og som får øje på et ældre ægtepar, der har svært ved at finde vej. De skulle ud i behandlerbygningen, men står lidt forvirrede ved elevatorgangen., Det fornemmer han hurtigt, og så kontakter han dem og siger: Er der noget, jeg kan hjælpe jer med? Så tænker jeg: Yes her virker det,” siger Anne Jastrup Okkels med et smil og fortsætter:

”For mig var det en meget god påmindelse om, at vi ikke kan drive det her hospital alene fra direktionen. Det skal komme fra vores medarbejdere, og de har heldigvis så meget at byde på.”
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor