Status på værnemidler: 'Vi har til flere års forbrug'

Efter et forår, hvor sundhedsvæsenets lagerbeholdning af værnemidler har fyldt meget både i medierne og for Region Hovedstadens medarbejdere, gør indkøbschef i Koncernindkøb, Jens Brøndberg status på værnemiddelsituationen.
Vent...

​For indkøbschef Jens Brøndberg har foråret 2020 været ekstra travlt og hektisk. Og ligesom for resten af Region Hovedstadens ledere og medarbejdere har det budt på ganske særlige udfordringer. Behovet for testudstyr og værnemidler til håndtering af COVID-19 patienter til både Region Hovedstaden men også nationalt ryddede pludselig bordet og krævede handling for at sikre lagerbeholdningen.

Nu hvor efteråret står for døren, ser situationen heldigvis anderledes ud:   

”Situation på værnemidler ser fornuftig ud, og det har det gjort i et godt stykke tid. Vi har til flere års forbrug, som det ser ud lige nu," siger Jens Brøndberg og uddyber: ”Der er nogle enkelte produkter, som ikke er helt på plads endnu. Det gælder for eksempel Type2R masker med bindebånd, som vi stadig har problemer med at få nok hjem af. Lige nu har vi 120.000 på lager, og vi arbejder benhårdt på at få flere hjem.”

’Vi er stadigvæk i en særlig tid’

Selvom lagrene er godt fyldt op, så vil kollegaerne i klinikken stadigvæk opleve, at ikke alt er, som det plejer at være: 

”Det er vigtigt at sige til mine lederkollegaer ude på hospitalerne, at de værnemidler, som vi har nu, ikke nødvendigvis er nogle produkter, som man har brugt hidtil. Det var et hektisk marked og en hektisk periode, så det gjaldt om at få det hjem, som vi kunne få, siger Jens Brøndberg.” 

Han understreger dog, at værnemidlerne bliver testet mere end nogensinde, og at kvaliteten på værnemidlerne er i orden takket være akkrediterede testbureauer og solide processer:

”Vi har en klinisk taskforce på Rigshospitalet, som har funktionelt testet alle vores værnemidler for, hvordan de er at have på, så de ikke generer. Vi har ikke købt noget, uden at det har været forbi dem, og de har godkendt det. Og det skal siges, at de også har afvist rigtig mange produkter. Så det har ikke bare været en proforma proces. Det er blandt andre professionelle hygiejnesygeplejersker, der ved rigtig meget om værnemidler, som har testet dem igennem.” 

Jens Brøndberg opfordrer også klinikerne til fortsat at komme med feedback på produkter, der trods godkendelse fra den kliniske taskforce er ubehagelige at anvende. Dog påpeger han:

”Man skal lige have i baghovedet, at det stadigvæk ikke er en helt normal tid, vi lever i. Vi har nogle produkter, som vi har købt meget ind af, som skal bruges. Det kan godt være, at de irriterer en lille smule mere end noget andet. Det kan også være, at man overhovedet ikke mærker forskel, eller at de sågar er bedre.”

Anerkendelse for den nationale indsats

Region Hovedstaden har haft en ledende rolle med indkøb af værnemidler under Corona pandemien - ikke bare til regionen, men også nationalt. Det arbejde skal nu være med til at inspirere og skabe grundlaget for den nye styrelse for værnemidler, som er blevet oprettet under justitsministeriet. Justitsminister Nick Hækkerup besøgte derfor mandag den 17. august Regionsgården i Hillerød for at høre om de erfaringer, som medarbejderne i Koncernindkøb har gjort sig i foråret - herunder hvordan Koncernindkøb i tæt samspil med den kliniske taskforce har sikret god kvalitet af værnemidler. Det glæder Jens Brøndberg: 

”Jeg er stolt over, at vi i Region Hovedstaden har gjort det så godt, at justitsministeriet og regeringen har tillid til, at Region Hovedstaden er en region, man kan stole på vil løse opgaverne – også af større samfundsmæssig karakter.”

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor