Svend Særkjær: Test-test-test

TEST må være med i konkurrencen om at blive årets ord i 2020. Covid-19 pandemien har udfordret sundhedsvæsenets omstillingsevne, og test har fyldt enormt - ikke mindst i det politiske billede - i vores håndtering af pandemien.
Vent...

Flere test og kortere svartider har mantraet været. Regionerne har leveret flot. 12.000 test dagligt i det såkaldte sundhedsspor. Og nu får over 90 pct i Region Hovedstaden svar inden for et døgn. Flot! Vi står samtidig for bemanding af de ”hvide telte” i regi af TestCenter Danmark, hvor prøver leveres til SSI. Regionens medarbejdere har stillet telte op, klargjort logistik og IT-systemer på no time. Imponerende. Staten betaler vores udgifter, og vores jobbank har betydet, at TestCenter Danmark kan drives uden at trække på sundhedsvæsenets sædvanlige personale. Andre faggrupper fra SAS og andre steder er blevet uddannet til at varetage opgaven.
Frygt for nedlukning 

Der har været efterspurgt en klar teststrategi og udtrykt sundhedsfaglig og økonomisk bekymring for, at vi tester for tilfældigt og asymptomatisk. Undren over, at man skal bruge en lille mio. kr. for at finde én positiv, samtidig med at sundhedsvæsenet mange steder godt kunne bruge flere ressourcer. Hvis man skal forstå bevæggrundene centralt i regeringskontorerne, skal man se en kæmpe frygt for at skulle nedlukke Danmark igen. Med en pris på flere hundrede mia. kr. er det ikke noget vi, som samfund, har råd til at gøre ret mange gange. Derfor er der en vilje og et ønske om at betale en forholdsvis høj pris for at have en overkapacitet stående, så vi er klar til at smitteopspore og inddæmme smitten, hvis den skulle blusse op igen. Testkapacitet er defineret som samfundskritisk infrastruktur. 

Testkapacitet fremadrettet

Regionerne har nu en robust testkapacitet og kan opnå synergi ved at tænke samfunds- og sundhedssporet sammen. Vi skal være klar til en evt. anden bølge. Det betyder, at vi mere eller mindre permanent skal opruste på vores klinisk mikrobiologiske afdelinger (KMA) og laboratorier. Vi skal sikre, at en større testkapacitet ikke går udover andre patienter, og at vi fremover bedre kan håndtere infektioner og pandemier. Vi kommer også her til at kigge på vores samlede intensivkapacitet.

Vi er alle sammen med til at løfte en vigtig samfundsopgave. Vi er med til at skabe tryghed for danskerne. Det er også samfundssind. Et ord, der måske også kan komme i spil i konkurrencen om at blive årets ord.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor