Vinder af Lederprisen 2020: 'En god leder er en tydelig leder'

Ledende lægesekretær på Medicinsk Afdeling i Glostrup, Camilla Hildebrand Andersen blev på baggrund af hele tre indstillinger fra sine medarbejdere, lederkollegaer og sin ledelse udvalgt som vinder af Lederprisen 2020. For hende er synlighed og tydelighed afgørende værktøjer i hendes måde at være leder på både til hverdag og i en coronatid med stor uforudsigelighed.
Vent...

​”De tog jo sådan fusen på mig”, fortæller en smilende og glad Camilla Hildebrand Andersen over Skype om den mandag eftermiddag i december, hvor hun troede, at hun sad til et helt almindeligt ledermøde. 

I virkeligheden var mødet et dække over, at Camilla Hildebrand Andersen skulle hædres som vinder af Region Hovedstadens lederpris. 

På grund af corona blev overrækkelsen en efterhånden velkendt kombination af fysisk tilstedeværelse i auditoriet på Glostrup-matriklen og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, der via Skype gav Camilla Hildebrand Andersen titlen, æren og ikke mindst præmien på 50.000 kr. til brug i afdelingen.    

Starten på ledelse

For Camilla Hildebrand Andersen startede lysten til ledelse i jobbet som marketingkoordinator med ansvar for et lille telemarketingteam i et medicinalfirma:

”Jeg kunne godt lide det strategiske ved sådan at skulle kigge lidt frem i tiden. Det tiltalte mig altså på en eller anden vis. Jeg kunne mærke, at jeg var havnet på rette hylde, så jeg ender faktisk med at være administrationschef,” fortæller Camilla Hildebrand Andersen.

Egentlig var Camilla Hildebrand Andersen uddannet lægesekretær, og da de mange rejsedage i medicinalbranchen passede dårligt sammen med ønsket om at få børn, vendte hun tilbage til sundhedsvæsenet som ledende lægesekretær først på Bispebjerg Hospital og siden i Glostrup.

”Jeg har været på Glostrup i 14 år som ledende lægesekretær, men det er jo bestemt ikke det samme job, som jeg startede i. Der har været nogle nye udfordringer hele tiden, og det fortæller jo rigtig godt om vores arbejdsplads – hvor omskiftelig den er,” forklarer Camilla Hildebrand Andersen.

Turbulente tider kræver tydelighed

Evnen til at agere i omskiftelige omstændigheder fik Camilla Hildebrand Andersen brug for i 2020. Amager og Hvidovre Hospital, hvor Medicinsk Afdeling i Glostrup hører til, fik i marts brug for at oprette et COVID Akutmodtagelsesafsnit i Hvidovre med lægesekretærer hentet ind fra Glostrup og Amager. 

”Jeg skulle samarbejde med den ledende lægesekretær fra Amager. Så vi satte os simpelthen ned og lavede en vagtplan. Og det gjorde vi ret hurtigt, så medarbejderne vidste, hvordan de skulle arbejde et godt stykke tid ud i fremtiden. Derudover fik vi lavet vejledninger i samarbejde med Akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital. For det var jo en ny funktion. Og vi ved, at det ikke er sjovt at blive sat i en funktion, hvor man faktisk ikke ved, hvad man skal. Det giver utrolig megen utryghed,” fortæller Camilla Hildebrand Andersen. 

Derfor blev tydelighed og synlighed vigtige elementer i værktøjskassen for Camilla Hildebrand Andersen som leder:

”Det, vi gjorde, var, at vi skabte tydelighed for sekretærerne i forhold til: hvad skal du lave, hvor skal du være og hvad tid skal du arbejde? Det var nogle parametre, hvor vi kunne være helt knivskarpe. Så vidste jeg også godt, at her skulle jeg være synlig. Så jeg brugte en del tid på Hvidovre-matriklen, fordi jeg tænkte, at det var en nødvendighed. Det er også sådan, at man som leder opfanger alle de små ting, og så kan man få gjort noget ved det. Så det tænkte jeg også var en vigtig del af det at være leder.”

Anerkendelse fra alle sider

Opgaven med at oprette en satellitenhed på Hvidovre Hospital og lede den i nye opgaver med COVID samtidig med, at hverdagens opgaver så vidt muligt fortsatte hjemme i afdelingen på Glostrup var noget, som gjorde Camilla Hildebrand Andersen særligt bemærket af både medarbejdere, lederkollegaer og ledelse.

”Camilla holdt hele tiden fokus på, hvilke opgaver vi skulle løse, og sørgede for, at vi ikke blev ledt på afveje af skiftende udmeldinger,” skriver lægesekretærerne på Medicinsk Afdeling i deres indstilling af Camilla Hildebrand Andersen til Lederprisen 2020.

Også ledende overlæge Sheraz Butt og ledende oversygeplejerske Helle Rabing fra Medicinsk Afdeling i Glostrup skrev rosende om COVID-indsatsen i deres indstilling:

”Camilla Hildebrand har med ro og stor faglig styrke sørget for, at COVID-AMA og Medicinsk Afdeling i Glostrup på sekretærsiden har fungeret ualmindeligt excellent under COVID-krisen. Hun har været omstillingsparat og kunne se opgaverne for sig således, at det er lykkedes for hende at formidle dem konstruktivt, både til medarbejderne og samarbejdskollegaer.”

Netop Camilla Hildebrand Andersens fokus på tydelighed blev nævnt i de sideordnede lederkollegaers indstilling: 

”Camilla er altid klar i holdning og tale, både når det gælder de gode opgaver og de mindre gode opgaver. Hun formår at formidle på en anerkendende måde, så alle forstår budskabet. Det profiterer både hendes medarbejdere og kollegaer af.”

Når man ikke har svarene, må man sige det, man ved

”Hvis jeg skal sige, hvad jeg som leder tænker meget over i min hverdag, så er det den her tydelighed,” konstaterer Camilla Hildebrand Andersen også selv og uddyber:

”Vi kan ikke altid give klar besked. Men en besked er jo også, at vi afventer at høre nærmere.” 

Som leder kan man ofte have den opfattelse, at man - for at leve op til andres forventninger - skal være den, der har alle svarene. Men den opfattelse deler Camilla Hildebrand Andersen ikke: 

”Som leder synes jeg, at det er vigtigt at kunne sige: ’Jeg ved det ikke, men jeg forventer at høre noget i morgen - eller hvornår det nu er – for det er faktisk også et svar for en medarbejder at få at vide. De går jo egentlig bare og er afventende. Det er i orden, at man som leder ikke ved det hele. Jeg synes, at det, vi skal, er at prøve at være tydelige, også selvom vi ikke ved det – så er det jo det, vi siger.” 

’Man må gerne spille ind med løsninger selv’  

Det spillerum, det giver, når man som leder ikke selv har alle svarene, men bruger sine medarbejdere eller lederkollegaer som sparringspartnere, er faktisk noget af det, som Camilla Hildebrand Andersen selv finder motiverende:

”Som leder bliver jeg motiveret af at få lidt rum til at prøve nogle ting af. Jeg bliver også motiveret af, at jeg bliver hørt, når jeg kommer med nogle ting – så kan det være, at det er nogle ting, som ikke skal gennemføres. Sådan er det jo også.” 

Derfor bruger Camilla Hildebrand Andersen også selv sine medarbejdere, når hun skal finde løsninger:

”Jeg kan godt lide at have et tillidsfuldt forhold til dem, jeg arbejder sammen med. Jeg synes egentlig, at vi i vores afdeling arbejder med en kultur om, at vi ikke bare kan sætte os tilbage og så regne med at tingene bliver gjort for os. Man må faktisk gerne spille ind med løsninger selv.” 

Og den interaktion giver også noget fagligt:

”Det synes jeg faktisk giver noget, at det ikke kun er mig, som skal komme med løsningen – men jeg har også nogle rigtig gode mennesker omkring mig, som også spiller ind med nogle løsninger. Jeg synes jo, at man selv er med til at øge sin kompetence, hvis man også selv bidrager med løsningsforslag.”

’Man kan jo aldrig gøre ting alene’

Det spillerum til at udvikle og forbedre oplever Camilla Hildebrand Andersen også selv som mellemleder:

”Jeg har jo en rigtig god afdelingsledelse. Jeg synes altid, at når man kommer med et forslag til nogle forbedringer, så er der lydhørhed, og der er aldrig begrænsninger på, hvordan tingene kan være. Det giver mig meget i min ledelsesrolle, at der er plads. At det ikke altid er oppefra, at tingene kommer, men vi kan spille rigtig meget ind i løsningerne som mellemledere. Det, synes jeg, er inspirerende.”

Derfor mener hun også, at Lederprisen 2020 hviler på mange skuldre:

”Jeg er simpelthen så glad for den her pris. Og jeg synes, at det er en stor stor anerkendelse. Og så har jeg det jo også sådan, at i virkeligheden kan jeg jo ikke sidde og få den her pris, hvis ikke jeg havde nogle rigtig gode mennesker omkring mig. Man kan jo aldrig gøre ting alene.” 


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor