CAMES Surgical Simulation Masterclass - hvordan udvikler man et simulationsbaseret træningsprogram?

"Hver gang Lars og jeg er ude og præsentere bliver vi tit spurgt; Hvordan gjorde I det? Hvordan eksploderede I fra ét simulationsbaseret træningsprogram til mere end 30?" fortæller forsker og kursusleder Leizl Joy Nayahangan om kurset CAMES Surgical Simulation Masterclass, som begyndte sidste år på grund af de mange henvendelser. 

Vent...

​Sidste uge afholdte CAMES Rigshospitalet det årlige CAMES Surgical Simulation Masterclass. Læs mere her. 

Af Katrine Mortensen

Read this article in English too

"Der er ikke mange andre kurser som dette, hvor du bliver ført igennem et trinvis forløb om hvordan man udvikler simulationsbaserede træningsprogrammer eller starter et simulationscenter. Der er mange spørgsmål som, Køber man bare maskinerne? Regner man bare med casene eller modulerne der følger med udstyret? Eller er der en ramme man kan følge?" uddyber Leizl Nayahangan.

Dette inspirerede CAMES Rigshospitalets sektionschef Anne Mette Mørcke, forskningsleder professor Lars Konge, og forsker og kursusleder Leizl Joy Nayahangan til at udvikle kurset, CAMES Surgical simulation Masterclass. På 5 intensive dage lærer kursusdeltagerne på Masterclass hvordan man ved hjælp af en trinvis tilgang udvikler, implementerer og kører evidens- og simulationsbaseret træningsprogrammer. Baseret på David E. Kerns 6 trin til at udvikle curriculum indenfor medicinstudiet, bliver kursusdeltagerne ført igennem alle 6 trin lige fra behovsanalyse, formulering af mål og målsætning, uddannelsesstrategier, implementering og evaluering og feedback.

13 deltagere fra Wales, Kina, Schweitz, Israel og Norge foruden Danmark, blev ved dette års Masterclass ført igennem en uge med præsentationer fra CAMES Rigshospitalets førende forskere og eksperter, workshops, gruppe-præsentationer og hands-on-træning. På dette års Masterclass gav professor Ara Tekian fra Illinois universitet, Chicago et  foredrag om vedvarende uddannelse i medicinsk uddannelse. 

CAMES Surgical Simulation Masterclass 02.jpg

Alle deltagerne ved dette års Masterclass


"Deltagerne lærer ikke kun den teoretiske baggrund for hvert trin men også praktiske anvendelses-muligheder. Vi deler vores erfaringer, de fejl vi har lavet og de erfaringer vi har gjort igennem årene.  Vi viser dem de forskellige simulatorer, og mulighederne der er for at lave dem selv. Vi viser dem forskellige uddannelsesstrategier og ser på hvordan disse kan tilføjes i deres egne lokale kontekster. CAMES er en af de førende forskningsenheder indenfor teknisk simulation. Derfor er forskning integreret og diskuteret på de forskellige trin" forklarer Leizl, "Så det er en hel uge med foredrag og workshops, og en lille smule praktisk træning. De er her ikke for at lære procedurerne. De er her for at lære, hvordan man udvikler træningsprogrammer, hvor procedurerne indgår. Men der er også rigtig meget interaktion mellem grupperne og muligheder for at netværke. Vi har også arrangeret to sociale indslag som tillader deltagerne at nyde sommeren i København".

CAMES Surgical Simulation Masterclass 01.JPG


Fra ultralyds-simulation til drømme om fremtiden for National Imaging Academy i Wales

Dr. Philip Wardle, Direktør for National Imaging Academy i Wales, UK, var en af deltagerne ved dette års Masterclass, "Vi er en ny organisation og da vi så Leizl og Lars ved ECR [European Congress of Radiology 2019, Vienna, Austria, red.], virkede det præcist som det, vi mente ville hjælpe os og det har stimuleret en masse interesse. Det [The CAMES Surgical Simulation Masterclass, red.] har identificeret, hvad vi har mere viden om, end vi egentlig troede." Dr. Phillip Wardle fortæller videre, "kurset har givet os en opskriftsbog, som betyder at vi kan raffinere og forbedre det vi gør, identificere hullerne og tage det med videre. " 

Dr. Phillip Wardle.jpg

Dr. Phillip Wardle ved en af CAMES RH's simulatorer


Simulationscenteret i Wales er allerede startet op med ultralyds-simulation. Dr. Phillip Wardle forklarer at, "vi havde chancen til at implementere dem, fordi vi havde fonde til det, så det var vi nødt til. Det er ikke den ideelle tilgang, men nu har vi dem og vi vil gerne bruge dem til deres bedste evne. Hovedsageligt til at levere, hvad vi har brug for. Men meget vigtigere, ikke bare hvad vi har brug for, men hvad vores studerende og lægerne har brug for, så vi kan forbedre vores service for patienterne". 

Dr. Phillip Wardle har sammen med 3 kollegaer fra National Imaging Academy deltaget i dette års intensive 5-dages Masterclass og det har givet stof til eftertanke om fremtiden. "[Interventionel radiologi bl.a., red.] er helt klart noget vi gerne vil udforske, men vi har ikke fondene. Faktisk er det en god ting, for så kan vi designe det korrekt fra bunden og før det, undersøge, har vi egentlig brug for det? Er det det rigtige at gøre i Wales? Eller i England? Det vi har lært kan betyde, at vi går ind i felter, vi ikke havde forventet. Og faktisk kan meget af det vi allerede gør, sættes ind i et simulations-miljø," forklarer Phillip Wardles og fortsætter, "Simulation afhænger af, hvordan du definerer det. Vi debriefede regelmæssigt, specielt på gå-turen til og fra hotellet, om hvad der skal ske. Jeg har ingen idé om, hvornår og hvordan vi skal generere tiden til at gøre det, men det er meget spændende."

Lyder dette kursus, som noget I kunne have brug for hos jer? Se mere på www.camesmasterclass.com.

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor