​​​​Billede: Forskningsenheden fra Sjællands Universitetshospital står i spidsen for projektet, hvor også svenske og norske partnere indgår. Sammen skal de sikre bedre livskvalitet for både søvnapnøpatienter og deres pårørende.

EU er meget mere end bare en pengetank

​Nordisk projektsamarbejde skal sikre bedre livskvalitet for søvnapnøpatienter og deres pårørende. Projektet er ledet af Sjællands Universitetshospital, og den sparring, som de danske forskere får gennem EU-projektet, er en vigtig faktor for at opnå gode resultater.

Vent...

Forskerne fra Sjællands Universitetshospital har sat sig for at forbedre behandlingsmulighederne for patienter med søvnapnø. I projektet, der har fået navnet InnoSleep, er der fokus på nye innovative teknologier samt patient- og virksomhedsinddragelse. I sidste ende skal det være med til at øge livskvaliteten for både patienter og pårørende.

I samarbejde med norske og svenske forskere skal Sjællands Universitetshospital undersøge tre områder: om man kan forbedre den nuværende behandlingsform, om man kan udvide det nuværende udbud af behandlingsformer på de danske sygehuse, og om det er muligt at ændre praksis for udredning og behandling. Det betyder mere præcist, at man vil finde løsninger, der kigger på det hele menneske.

I projektet vil man inddrage både patienter og virksomheder for at finde bedre løsninger. I Danmark er den nuværende behandlingsmulighed en såkaldt CPAP - et apparat, hvor man får luft fra en maske, som dækker næsen, mens man sover. Masken er forbundet med slanger, og det er upraktisk, fordi den kan komme til at hænge fast i sengekanten. Og så er det ikke ligefrem romantisk at have sådan et apparat med i seng, siger Søren Tvilsted, der er leder af forskningsenheden ved Sjællands Universitetshospital. Det betyder, at nogle patienter fravælger behandlingen.

Man vil også kigge på muligheden for at samle et behandlingsteam med forskellige specialer omkring patienten. I dag oplever multisyge patienter ofte at blive sendt rundt i et system, hvor man ikke arbejder sammen på tværs af specialer. Det betyder, at man med det nuværende udredningssystem har svært ved at tage hensyn til, hvordan forskellige sygdomme og behandlinger påvirker hinanden.

Kan være med til at afhjælpe flere udfordringer

Projektet forventer, at langt flere bliver udredt og kommer tidligt i behandling. Planen er at udvikle og implementere en standardiseret udredningsplan, der skal medvirke til at flere patienter kommer i en behandling, som de er motiverede for at fastholde. I samarbejde med patienter ønsker projektet også at udvikle og implementere en patientuddannelse, som motiverer søvnapnø patienter til at fastholde deres livslange behandling.

Søren Tvilsted er ikke i tvivl om, at projektet kan være med til at gøre en forskel. "Ved at kigge på det hele menneske vil patienter, der lider af søvnapnø, få en bedre behandling og dermed et bedre liv", fortæller han og forsætter: "Tanken er, at vi skal lytte til patienterne og forstå de udfordringer, de oplever i forhold til behandlingen".

Netop søvnapnø er ifølge Søren Tvilsted vigtigt at få behandlet, for man ved, at det kan være svært at gøre noget ved andre udfordringer, når man ikke får en ordentlig søvn: "Når man går rundt og er træt hele tiden, har man ikke overskud til at gøre noget ved for eksempel usund kost og manglende motion".​

EU-samarbejder skaber bedre løsninger

Forskningsenheden på Sjællands Universitetshospital er efterhånden erfaren i EU-projekter. I december 2022 fik de bevilliget 91 millioner kroner i EU-støtte til fem nye projekter, herunder InnoSleep, men de ved også, at EU er meget mere end bare en pengetank.

Ifølge Søren Tvilsted kan det at indgå i et EU-projekt være med til at skabe resultater, som man ellers ikke var kommet frem til. "Selvom det er altafgørende at få finansiel støtte til et innovations- og forskningsprojekt som InnoSleep, så åbner EU-samarbejde også for meget mere end det", udtaler han

Man kan lære meget af hinanden ved at danne partnerskaber på tværs af landegrænser. De bedste løsninger finder man nemlig ved at samarbejde med andre, der har samme ambitioner om at løse en konkret udfordring, og som kan komme med et nyt perspektiv, viden og erfaring.

Når man indgår i et EU-projekt, får man et netværk af specialister, der deler ud af deres viden og erfaringer på tværs af landegrænser, og der er en fælles nysgerrighed for at finde løsninger på konkrete udfordringer, "Man kan nærmest sige, at man bliver betalt for at arbejde sammen og vidensdele med specialister fra andre lande", fortæller Søren Stig Tvilsted og fortsætter, "Når man lærer hinanden at kende, så tør man at blotte sig og sige, at det og det forstår jeg ikke, eller hvorfor gør I det egentlig anderledes end os. Man lægger kortene på bordet på en helt anden måde, og det er bare guld værd".


Støtte til projektansøgningsprocessen

Greater Copenhagen EU Office har også haft en finger med i spillet i forbindelse med EU-ansøgningen til InnoSleep. Kontoret har rådgivet Sjællands Universitetshospital undervejs og givet 75.000 kroner i for-projektstøtte.

For-projektordningen skal sikre, at vores ejerkreds har de bedste forudsætninger til at forberede EU-ansøgninger. Støtten kan søges til at dække udgifter til for eksempel konsulenthonorar, refundering af arbejdstimer eller udgifter til rejser og repræsentation i forbindelse med projektansøgningsfasen.

Læs mere om for-projektordningen her


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor