​​

Fransk formandskab forude

​Den store europæiske nation Frankrig overtager 1. januar 2022 formandskabet for Rådet for ikke mindre end 13. gang. Men denne gang falder formandskabet også sammen med det franske præsidentvalg, og store EU-emner kan derfor også blive vigtige emner i valgkampen.

Vent...

​Rådet for den Europæiske Union, ofte også bare kaldet Rådet, har et roterende formandskab. Det vil sige, at de 27 medlemsnationer skiftes til at have posten seks måneder ad gangen. Formandskaberne grupperes i såkaldte trioer med tre lande, der sammen fastlægger langsigtede mål og en dagsorden for vigtige emner og spørgsmål, som vil blive behandlet i den halvandet år lange periode.

Når formandskabet fra årsskiftet bliver rødt, hvidt og blåt, starter en ny trio med Frankrig (januar-juni 2022), Tjekkiet (juli-december 2022) og Sverige (januar-juni 2023).

Hvad kan vi forvente?

Frankrig overtager formandskabet på et tidspunkt, hvor coronavirus desværre – stadig - har godt tag i Europa. Det er derfor utænkeligt, at genoprettelse efter covid-19 og den fortsatte kamp mod sygdommen, ikke kommer til at fylde i dagsordenen. I hvert fald har det kommende formandskab valgt sloganet "Recovery, Strength and a sense of Belonging", der indikerer et hovedfokus på netop genopretning.

For hvad angår det næste ord 'strength', så regner vi med, at europæisk strategisk autonomi eller strategisk uafhængighed, som det også kaldes, bliver et begreb, vi kommer til at høre en del om i perioden.

Strategisk autonomi handler om at mindske EU's afhængighed af andre fx i forhold til kritiske materialer og teknologier, fødevarer, infrastruktur og på sikkerheds- og forsvarsområdet. Vi har fx set, hvordan manglen på mikrochips fra Asien har lammet produktionen mange steder i verden – et emne som også Ursula von der Leyen berørte i sin State of the European Union-tale i september. Præsident Emmanuel Macron er stor fortaler for et styrket EU og har for nylig understreget, at et vigtigt skridt mod EU's selvstændighed er udvikle EU's fælles forsvarskapacitet.

Derudover er migration, at få konkretiseret initiativet Konferencen om Europas Fremtid og at få sat fart i implementeringen af lovpakken på klimaområdet, Fit for 55, også gode bud på emner, som vil fylde for formandskabet. Samtidig bliver det spændende at følge formandskabets arbejde på universitetsområdet, hvor vi forventer, at europæiske universitetsalliancer og missionsarbejdet bliver to store overskrifter.

Midt i en valgtid

I april går franskmændene til valg, og derfor må det også forventes, at formandskabet på den ene eller anden måde bliver aktivt brugt i valgkampen.

På Dansk Industris workshop "The French Presidency: What to expect" d. 29. november gættede Tara Varma, der er leder af European Council of Foreign Affairs i Paris, i hvert fald på, at selvom EU normalt ikke fylder meget i de franske valgkampe, så vil det højst sandsynligt se anderledes ud denne gang. Det skyldes, at Emmanuel Macron har været fortaler for, at EU samarbejdede om løsninger på corona-pandemien med fælles vaccineindkøb og værnemidler.

Derudover er det en mulighed for at Macron kan bruge formandskabet, nu hvor Angela Merkel ikke længere er Tysklands leder og et nyt samarbejde med Tyskland og den nye kansler Olaf Scholz skal etableres, kan bruges som en anledning til at markere sig som en stærk europæisk leder. Det må alt andet lige forventes, at det bliver et meget aktivt formandskab – i hvert fald i de første tre måneder, inden valget står.​​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor