​​​Kaffe Buenos tre grundlæggere, Juan Median, Camillo Fernandez og Alejandro Franco. Foto: Kaffe Bueno​​


Kaffe Bueno vil ikke svigte kaffen

​Virksomheden Kaffe Bueno udvinder nye, bæredygtige produkter af det kaffegrums, der normalt bare smides ud, når den varme kaffe er i koppen. Det har EU støttet med hele 18,2 millioner kroner fra det eftertragtede EIC Accelerator-program, som den ene grundlægger kalder en fantastisk mulighed for virksomheder med ambitiøs teknologi.

Vent...

​Kaffe Bueno, der blev grundlagt i 2016, har udviklet en særlig metode til at bryde kaffegrums ned i mindre komponenter, som kan bruges til mange forskellige ting. To produkter er allerede på markedet. Det ene er glutenfri fibre, der kan anvendes i mad, og det andet er olie, der bruges i kosmetik og i dag sælges til 15 lande med kunder som bl.a. Nivea.

99 procent går til spilde

"Når man blot bruger kaffebønner til selve kaffen, udnytter man kun ca. 1 procent af den, mens de resterende 99 procent ryger i skraldespanden. Det er ikke særlig bæredygtigt," fortæller Juan Medina, der er CEO og medstifter af Kaffe Bueno.

"Vi må ikke svigte kaffen," fortsætter han. "Den er blevet fragtet mange tusinde kilometer, og den store efterspørgsel tærer på jorden i de kaffeproducerende lande, der forsøger at følge med."

Kaffe Buenos mission er derfor at få så meget som muligt ud af de brune bønner – både ved at udnytte grumsen til nye produkter, men også erstatte andre produkter som fx palmeolie, der ellers ville skulle importeres og dermed øge bæredygtigheden endnu mere. Sidst, men ikke mindst, er en del af Kaffe Buenos forretningsmodel også, at noget af overskuddet skal gives til kaffebønderne og bidrage til en bedre produktion. 

Fra Columbia til London til Danmark

De tre grundlæggere af virksomheden med det halvt-danske, halvt-spanske navn er alle fra Columbia – et land, der selv har en stor kaffeproduktion. Efter at have fået gode skandinaviske venner i London, hvor de læste økonomi, rykkede de til København for at starte virksomheden.

Danmark er et af de lande i verden, der drikker mest kaffe per indbygger, og så er bæredygtighed og genanvendelse højt på dagsordenen, fortæller Juan Medina om de vigtigste grunde til, at Kaffe Bueno i dag er at finde på dansk jord. Og det går stærkt for virksomheden: I dag har Kaffe Bueno otte medarbejdere, men forventer at være mellem 13 og 14 ved udgangen af næste år, og nye produkter er under udvikling.

Vejen til EU-millionerne

EIC Accelerator-programmet støtter virksomheder i at opskalere produktionen af et valideret produkt, og selvom der skulle tre ansøgningsforsøg til for Kaffe Bueno, så har det været arbejdet værd, fortæller Juan. Med pengene skal Kaffe Bueno nemlig tage et stort skidt; de skal bygge et kafferaffinaderi i Danmark, der kan forøge produktionen betydeligt.

"Der er hård konkurrence om EIC-programmet, så det skal ikke være plan A, men arbejd hårdt for det, for det er en fantastisk mulighed for firmaer, der arbejder med ambitiøs teknologi, men samtidig har et kommercielt potentiale, som man kan vise. Det er det perfekte setup for vores virksomhed, hvor der er høj risiko, men også meget at vinde," svarer Juan, da vi spørger, om han kan anbefale andre at springe ud i en ansøgning.

Kaffe Bueno har benyttet af Greater Copenhagen EU Offices virksomhedsservice Copenvirk og blandt andet fået sparring til pitch til EU og tilskud til konsulenthjælp.

 

Man kan blandt andet udvinde olie fra kaffegrumsen. Foto: Kaffe Bueno
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor