​​Billede: Lactobio​

Lactobio er på jagt efter naturens superbakterier

Det startede som indledende forsøg hjemme i køkkenet, mens de to grundlæggere stadig var i gode forskerjobs. Siden da er det blevet til den 12-medarbejder-store virksomhed Lactobio, et hudplejemærke og et EU-projekt om konservering af kunstigt kød. 

Vent...

​Man kan godt beskrive det, Lactobio laver, som en form for kemi-detektivarbejde. De leder nemlig efter gode, gavnlige mælkesyrebakterier.

"For fire et halvt år siden startede min medgrundlægger Søren Kjærulff og jeg virksomheden, fordi vi mente, at vi kunne bruge naturen til at finde nogle rigtigt gode probiotiske bakterier mere målrettet. Bakterier, der kan bruges til at løse en masse forskellige problemer eller opgaver," fortæller Charlotte Vedel, vicedirektør i Lactobio, der ligesom sin medgrundlægger er ph.d. i mikrobiologi.

"Vi startede med at indsamle en masse bakterier ved at fermentere alt fra grøntsager til donorprøver fra modermælk, slimhinder og babyer, og så screenede vi prøverne for at se, om vi havde fundet nogle bakterier, der kunne noget helt specielt."

Det blev starten på Lactobios innovative platform, hvor de fra sag til sag går i laboratoriet og finder nye bakterier, der kan løse lige netop det, der er brug for.

Probiotisk hudpleje

Probiotiske bakterier er især meget udbredt at bruge til tarmen i form af kosttilskud, men Lactobio kastede sig til at starte med over et mere uudforsket område: Huden.

Det er blevet til hudplejemærket Bak Skincare, som i dag sælges på en del danske apoteker. BAK skincare er økologiske cremer med aktive mælkesyrebakterier, der blandt andet har til formål at afhjælpe forskellige hududfordringer som tørhed, kløe og urenheder.

Videre fra privat finansiering

"I starten var det friends, family and fools, der støttede os økonomisk", fortæller Charlotte Vedel med et smil om den første periode, før det lykkedes Lactobio at få hul på andre typer investering som fx Innovationsfondens Innobooster-legat og EU-bevillinger.

"Det at starte sit eget laboratorium op er en stor opgave og virkelig dyrt, så vi har været meget sparsommelige og forsøgt at skabe værdi for dem, der har investeret penge i os," fortæller hun.

EU-projekt gør kunstigt kød skalerbart med superbakterier

Lactobio er også blevet en del af et Eurostars-samarbejdsprojekt, som er i gang netop nu. Og det handler om noget helt andet end hudpleje. I projektet PROMEAT skal Mira Foods i Schweiz, Lactobio og Aalborg Universitet forsøge at dyrke kød ud fra stamceller fra køer i laboratoriet.

For at kunstigt kød kan udbredes i stor stil, så skal det blandt andet kunne holde sig i længere tid. Derfor skal Lactobio bidrage med en biokonserveringsløsning i form af mælkesyrebakterier og kan dermed blive en vigtig brik i at bygge en fremtid med lavere CO2 -udledninger og højere dyrevelfærd.  

Undervejs har virksomheden fået hjælp af Greater Copenhagen EU Offices virksomhedsservice CopenVirk, der hjælper innovative østdanske virksomheder med at afsøge muligheder for EU-støtte til projekter. ​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor