Kronisk sygdom skal ikke være en stopklods

​I marts udgav Ungdomsbureauet bogen ’De Kronisk Syge’, hvor 25 kronisk syge unge bidrager med deres fortælling. Flere medlemmer af UNGEPANELERNE I DANMARK er iblandt bogens forfattere, og én af dem er Thippe Møller. 

Vent...

Illustration: Thippe Møller og forsiden på bogen 'De Kronisk Syge'.

Thippe er 18 år og bor i Skælskør. Til daglig er hun i gang med at uddanne sig til tømrer. Hun blev diagnosticeret med diabetes type 1 i 2013, og det var en kæmpe omvæltning i hendes liv at gå fra at være en rask til en kronisk syg person:

- Diabetes er en sygdom, der fylder ekstremt meget. Det er ikke bare kun at tage sin insulin. Der er så mange andre parametre, der spiller ind på, hvordan man har det, og det har virkelig været en stopklods for mig. Først her i de sidste to-tre år har jeg fundet metoden til at få mit liv tilbage. Og så vil jeg så gerne hjælpe andre med at komme igennem det. 

I ’De Kronisk Syge’ bidrager Thippe med kapitlet ’Du er ligesom en robot’, hvor hun modigt og ærligt fortæller om, hvordan hun oplever at leve med en kronisk sygdom.

Du skal behandle din sygdom som din bedste ven

Det har altid ligget Thippe på sinde at hjælpe andre og dele sine erfaringer, så sundhedsvæsenet møder unge på bedst mulig vis. Det var derfor, at hun blev en del af det lokale ungepanel på Slagelse Sygehus og senere UNGEPANELERNE I DANMARK. At hjælpe andre var også grunden til, at hun sagde ja til at medvirke i ’De Kronisk Syge’. Thippe håber især, at nydiagnosticerede vil læse hendes fortælling, og hun har særligt én besked til dem:

- Diabetes skal ikke være en stopklods. Dit liv er ikke slut, bare fordi du får en sygdom, og du kan sagtens være ung. Din vej er måske bare lidt anderledes.

I sundhedsvæsenet har Thippe oplevet at få at vide, at hun skulle lære at acceptere sin sygdom. Men metoden til at nå derhen fik hun først, da hun gik på efterskole. Her lærte ”en kanon god lærer” hende at behandle sin sygdom som sin bedste ven. Hvis du behandler din bedste ven med kærlighed, får du det også igen. Du kan lige så godt stå ved, at din sygdom er der, forklarer hun. 

En terapeutisk proces at dele sin fortælling 

I forbindelse med Ungdomsbureauets bogprojekt har Thippe haft en skrivemakker, som har hjulpet hende med at få sin fortælling ned på papir. Det har været helt terapeutisk at tale sit liv igennem og ekstremt lærerigt, fortæller hun. Det har også givet processen noget ekstra, at skrivemakkeren ikke har været sundhedsprofessionel. Der har været op- og nedture i behandlingsforløbet, siger Thippe, men skrivemakkeren har aldrig dømt hende i forhold til, hvordan hun i tidens løb har passet sin sygdom. 

Thippe har altså fået rigtig meget ud af at deltage i bogprojektet. Hun fortæller, at det har været en overvældende oplevelse for hende at dele sin historie og opleve den opmærksomhed, som hendes medvirken har affødt. Først i forbindelse med bogen og senere i podcastserien af samme navn. Hun var særligt spændt på, hvordan hendes venner ville reagere, men hun har kun fået positive tilbagemeldinger. På tømreruddannelsen ser de medstuderende ikke Thippe som syg, men flere har nu lyttet til podcasten. Én af drengene meddelte Thippe, at han ”fandeme var stolt af hende” og sikker på, at den kunne hjælpe andre – og bedre reaktion kunne Thippe jo ikke ønske sig.    

Bogen og podcasten ’De Kronisk Syge’

Har du også fået lyst til at læse eller høre Thippes fortælling?Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor