​​

Nyt e-læringskursus skal hjælpe speciallæger i gang med videokonsultation

​Den nye e-læring indgår i et kursuskoncept, der er udviklet af CAMES Rigshospitalet. Målet er at give flere speciallæger lyst til og mod på at kaste sig ud i videokonsultationer med patienter. ​

Vent...

​Af Trine Kit Jensen

Pa​tienterne sparer tid til transport, og bor de uden for København, kan de slippe for en lang og måske stressende biltur ind til byen, hvor det kan være svært at finde parkering​splads. De slipper også for at blive udsat for hospitalssmitte, og er de i job, kan de måske klare lægesamtalen i løbet af arbejdsdagen og behøver så ikke at tage fri.

Sådan lyder nogle af argumenterne for, at brugen af videokonsultationer er værd at overveje, når patienter skal have en samtale med speciallæger på Rigshospitalet. Men indtil videre er det kun få speciallæger, der tilbyder videokonsultationer. Derfor har CAMES Rigshospitalet i samarbejde med Bornholms Hospital og Rigshospitalets digitaliseringsenhed udviklet et kursuskoncept, der skal give dem viden om og motivation til at give sig i kast med denne konsultationsform. Udover e-læringskurset omfatter konceptet et fremmødekursus af fire timers varighed samt mulighed for hjælp fra digitaliseringsenheden til den praktiske implementering af videokonsultation på afdelingerne.  

".... hvis patienten sidder hjemme i sin stue, og kan holde ægtefællen i hånden eller have sine børn eller en hjemmesy​geplejerske ved siden af, kan man måske godt gennemføre også de lidt mere alvorlige snakke over skærmen."

Camilla Thamdrup er specialkonsulent hos CAMES og står sammen med overlæge og teamkoordinator Farsana Khan bag kursuskonceptet. Hun ser flere årsager til, at kun få speciallæger har taget videokonsultationerne til sig.

- I en presset hverdag kan det måske være svært at få tid og lejlighed til at sætte sig ned og overveje, om videokonsultationer kan være en muligheden for den patientgruppe, man har med at gøre. Nogle er også bekymrede for, at teknikken vil drille, lige som der kan være bekymringer for patientsikkerheden og for, om man kan være nærværende nok på en videoskærm, siger hun.  

Med ægtefællen i hånden

Undersøgelser viser imidlertid, at der både blandt patienter og pårørende er en del, der giver udtryk for, at man sagtens kan have en nærværende kontakt over skærmen.

- Videokonsultation er nok ikke nogen god idé, hvis der er tale om et ensomt menneske, som ikke har nogen omkring sig. Men hvis patienten sidder hjemme i sin stue og kan holde ægtefællen i hånden eller have sine børn eller en hjemmesygeplejerske ved siden af, kan man måske godt gennemføre også de lidt mere alvorlige snakke over skærmen, siger Camilla Thamdrup.



Forsøg i psykiatrien tyder på, at videokonsultationer kan mindske antallet af udeblivelser, så personalets tid udnyttes optimalt. Derudover peger Camilla Thamdrup på, at de måske kan bidrage til at mindske trængslen i hospitalernes venterum. 

- At nogle af patienterne "kun" befinder sig digitalt på hospitalet, kan måske give lidt mere luft, siger hun.

E-læringskurset rummer bl.a. et afsnit om valg af konsultationsform og hvornår videokonsultation med patienten er relevant. Et andet afsnit handler om kontakt og relation til patienten ved videokonsultation, lige som der er en kort teknisk guide.

I princippet kan e-læringskurset stå alene, men vil man gerne have mulighed for at drøfte ønsker, muligheder og barrierer for videokonsultationer med andre, kan det være en god idé at komme på fremmødekursus. Her vil der også være mulighed for simulationstræning med afprøvning af videokonsultation via Sundhedsplatformen. 


Gå til e-læringskurset "Videokonsultation" - åbner i en ny fane​

Tilmeld dig fremmødekurset "Videokonsultation for speciallæger" i Kursusportalen​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor